Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Інформація Саксаганського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки про стан військового обліку на території Саксаганського району у 2019 році

Військово-облікова робота та бронювання військовозобов’язаних і призовників в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, підприємствах, установах і організаціях району у 2019 році була організована і здійснювалася відповідно до керівних документів та рішення голови Саксаганської районної у місті ради від 16 січня 2019 року № 21“Про організацію  військового обліку на території Саксаганського району у 2018 році та завдання щодо його поліпшення у 2019 році”, з метою покращення стану військового обліку на території району у 2020 році виконкомом районної у місті ради, керівниками підприємств, установ, спільно з територіальним центром комплектування та соціальної підтримки, проведено комплекс заходів, направлених на належне ведення військового обліку та контролю за його станом.

Питання військового обліку розглядались на нараді у виконкомі  Саксаганської районної у місті ради 16 січня 2019 року. Були прийнято рішення виконкому районної у місті ради, у якому були визначені наступні завдання:

1. Затвердити

1.1 План звірок облікових даних призовників і військовозобов’язаних Саксаганського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки з обліковими даними державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій та військових частин на території Саксаганського району у 2019 році.

1.2 План перевірок стану військового обліку призовників і військовозобов’язаних на території Саксаганського району у 2019 році.

2. Рекомендувати керівникам підприємств, установ, організацій, нав-чальних закладів району незалежно від форм власності:

2.1  забезпечити виконання Плану звірок облікових даних призовників і військовозобов’язаних Саксаганського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки з обліковими даними державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій та військових частин на території Саксаганського району у 2019 році;

2.2 посилити контроль за станом роботи щодо ведення військового обліку військовозобов’язаних і призовників;

2.3 при призначенні відповідальних за ведення військового обліку та бронювання військовозобов’язаних керуватися вимогами Постанови Кабінету Міністрів України від 07.12.2016 № 921 «Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних»;

2.4 бронювання військовозобов’язаних здійснювати згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 04 лютого 2015 року № 45 «Про затвердження Порядку бронювання військовозобов’язаних за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування та підприємствами, установами і організаціями на період мобілізації та на воєнний час» зі змінами.

2.5 проаналізувати кваліфікаційні вимоги до посад на відповідність спеціальностям, визначеним у Постанові Кабінету Міністрів України від 14 жовтня 1994 року № 711 "Про затвердження переліку спеціальностей, за якими жінки, що мають відповідну підготовку, можуть бути взяті на військовий облік", при наявності жінок, що працюють на таких посадах і мають відповідні спеціальності – скеровувати їх до районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки для взяття на військовий облік.

3. Відділу з питань надзвичайних ситуацій, цивільного захисту та мобілізаційної роботи виконкому районної у місті ради (Стєннікова Г. В.) у разі зміни переліку підприємств, установ  і організацій, яким встановлено мобілізаційне завдання (замовлення), повідомляти Саксаганський районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки протягом 10 робочих днів.

4. Рекомендувати Саксаганському районному територіальному центру комплектування та соціальної підтримки (Бритвич О. В.):

4.1 розробити та затвердити графік проведення занять з керівниками підприємств, установ, організацій та посадових осіб, відповідальних за організацію та ведення військового обліку з порядку та організації ведення військово - облікової роботи;

4.2 забезпечити виконання Плану звірок облікових даних призовників і військовозобов’язаних Саксаганського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки з обліковими даними державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій та військових частин на території Саксаганського району у 2019 році

4.3 здійснювати перевірки стану військового обліку та бронювання військовозобов’язаних та заняття на підприємствах, установах, організаціях комунальної власності і виконавчих органах районної у місті ради згідно з графіками;

4.4 організувати ведення військового обліку на території Саксаганського району.

4.5 довести дане розпорядження до керівників відповідних підприємств, установ, закладів незалежно від підпорядкування та форм власності, які розташовані на території Саксаганського району.

5. Координацію роботи щодо виконання розпорядження покласти на Саксаганський районний територіальний  центр комплектування та соціальної підтримки (Бритвич О. В.), контроль – на заступника голови районної у місті ради Криворотнього І. І.

6. Інформацію про хід виконання розпорядження надати до 25 грудня 2019 року.

15.01.2019 та 16.07.2019 року Саксаганським районним територіальним центром комплектування та соціальної підтримки проведені інструкторсько-методичні заняття з посадовими особами органів місцевого самоврядування, підприємств, установ і організацій відповідальними за військовий облік і бронювання військовозобов’язаних.

Відповідно до затвердженого рішенням виконкому Саксаганської районної у місті ради плану перевірок на 2019 рік комісією проведено перевірки функціонування системи військового обліку громадян України на 28 підприємствах Саксаганського району. План перевірок виконаний.

Найхарактернішими недоліками, які були виявлені в ході перевірок є:

- картки форми П-2 заповнюються з порушеннями та не відповідають пункту 40, 41, 42 Постанови Кабінету Міністрів України №921;

- працюють військовозобов’язані, яким виповнилось 27 і більше років і які досі мають приписні посвідчення до призовної дільниці;

- відсутні плани звірок карток форми П-2 з обліковими даними районних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки;

- не проводиться звірка карток форми П-2 з іншими районним територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки де перебувають на обліку військовозобов’язані та призовники;

- не всі громадяни України, які не досягли граничного віку перебування в запасі та підлягають взяттю на військовий облік зараховані в запас:

- не на всіх підприємствах, установах та організаціях району здійснюється доплата до посадових окладів працівникам відділів кадрів, які за функціональними обов’язками є відповідальними особами за військовий облік та бронювання військовозобов’язаних. (п.11 Постанови Кабінету Міністрів Країни від 07.12.2016 року №921).

Виявлені недоліки були усунуті в встановлені строки.

Аналіз результатів проведених перевірок свідчить про те, що незважаючи на постійний контроль з боку голови районної у місті ради та військового комісара, стан військового обліку у більшості об’єктів перевірки не повною мірою відповідає вимогам законів України, інших нормативно-правових актів, потребує додаткового контролю з боку посадових осіб.

За підсумками перевірки встановлено, що кращими підприємствами з питань військового обліку: ТОВ «МЕТІНВЕСТ-КРМЗ» – генеральний директор Гончаренко М. А., відповідальна за ведення військового обліку   Лук’янченко І. І. та КП «Швидкісний трамвай» - директор Якуненко Є. В., відповідальна за ведення військового обліку  Шишка О. П. де організований належний контроль за його станом, проводились заняття щодо організації військового обліку та підбиття підсумків результатів роботи.

Відмічається системна робота щодо покращення військового обліку в КП «Криворізька муніципальна гвардія» - директор Милованов І. В., відповідальна за ведення військового обліку Карпова І. Л.

План звіряння облікових даних підприємств, установ та організацій з обліковими даними Саксаганського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки на 2019 рік виконаний на 100%. В результаті звіряння було встановлено:

- порушуються вимоги пункту 40,41,42 Постанови Кабінету Міністрів України №921 від 07.12.2016 року  – записи у розділі «Відомості про військовий облік».

Національною поліцією (Сизранцев В.Є.) не проводяться заходи щодо розшуку військовозобов’язаних та призовників, які ухиляються від виконання військового обов'язку, а лише спільно з військовослужбовцями Саксаганського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки під час призову на строкову військову службу проводили ранкові розшуки громадян призивного віку, які систематично ігнорують явку до Саксаганського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

До органів національної поліції було передано матеріалів кримінальних справ на 3 призовника. Матеріали на даних громадян не були внесені до ЄРДР, а внесені до ЖЕО.

Протягом року проводилась робота щодо бронювання військовозобов’язаних за державними органами, підприємствами, установами і організаціями на період мобілізації та на воєнний час. Випадків незаконного бронювання не виявлено. Не всі підприємства, установи та організації якім встановлено мобілізаційні завдання (замовлення) надали до Саксаганського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки з пропозиції щодо бронювання військовозобов’язаних.

Краще ця робота організована і проводиться у Саксаганському районному суді міста Кривого Рогу (В. о. голови Саксаганського районного суду міста Кривого Рогу Чернова Н.В.).

Саксаганським районним територіальним центром комплектування та соціальної підтримки проводиться робота щодо забезпечення функціонування системи військового обліку, контролю за виконанням громадянами України військового обов’язку і дотриманням ними встановлених правил військового обліку, своєчасного бронювання військовозобов’язаних за підприємствами, установами і організаціями на період мобілізації та на воєнний час, а саме:

1) виконується взяття, зняття або виключення з військового обліку призовників і військовозобов'язаних у випадках, передбачених законодавством;

2) виявляються призовники і військовозобов'язані, які проживають (перебувають) на відповідній території, проте не перебувають на військовому обліку;

3) організовується оповіщення призовників і військовозобов'язаних про їх виклик до призовних дільниць, пунктів збору Саксаганського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки та здійснюється контроль за їх прибуттям;

4) організовується та забезпечується зберігання облікової документації призовників і військовозобов'язаних та персональних даних, які містяться в них;

5) ведеться перевірка військового обліку підприємств, установ та організацій Саксаганського району та звірка облікових даних карток форми    П-2, (П-2дс) з обліковими картками Саксаганського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки відповідно до затверджених планів;

6) видаються громадянам військово-облікові документи та зберігаються здані або вилучені у призовників і військовозобов'язаних військово-облікові документи;

7) надсилаються запити до органів, що здійснюють реєстрацію місця проживання фізичних осіб, з метою встановлення місцезнаходження призовників і військовозобов'язаних;

8) ведеться провадження у справах про адміністративні правопорушення стосовно осіб, відповідальних за ведення військового обліку в державних органах, на підприємствах, в установах та організаціях, призовників і військовозобов'язаних, які порушують правила військового обліку;

9) повідомляються органи досудового розслідування про факти, які свідчать про вчинення кримінального правопорушення громадянами, які ухиляються від військового обліку, призову на строкову військову службу, на військову службу за мобілізацією або від проходження навчальних (перевірочних) зборів;

10) направляються повідомлення до органів Національної поліції щодо ухилення громадян від виконання військового обов'язку для розшуку, затримання та доставки до Саксаганського районного територіального центру комплектування та соціальної підтримки громадян, які ухиляються від виконання військового обов'язку;

11) виконується  архівно-довідкову роботу з питань військового обліку;

Взяття на військовий облік, зняття та виключення з військового обліку призовників і військовозобов'язаних у Саксаганському районному територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки здійснюється  за їх особистої присутності. При цьому взяття на військовий облік, зняття або виключення з нього здійснюється за умови наявності паспорта громадянина України та військово-облікових документів.

Виключення з військового обліку осіб, які за рішенням суду визнані недієздатними, оголошені померлими (які пропали безвісти) або засуджені до позбавлення волі, здійснюється без їх особистої присутності.

Про взяття призовників і військовозобов'язаних на військовий облік, зняття та виключення з нього в їх військово-облікових документах проставляються відповідні відмітки.

Органи державної реєстрації актів цивільного стану у семиденний строк повідомляють Саксаганський районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, після звернення громадян щодо реєстрації актів цивільного стану, про зміну їх прізвища, імені та по батькові, одруження (розлучення), реєстрацію смерті , а також зміну інших даних призовників і військовозобов'язаних.

Медико-соціальна експертна комісія у семиденний строк повідомляє Саксаганський районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки про призовників і військовозобов'язаних, яких визнано інвалідами.

З метою усунення виявлених недоліків і поліпшення стану військового обліку і бронювання військовозобов’язаних вважаю за необхідне:

1. Рекомендувати керівникам підприємств, установ, організацій, незалежно від форм власності проаналізувати стан військового обліку і бронювання і вжити заходів щодо його поліпшення.

2. Рекомендувати керівникам усіх рівнів згідно Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”, Постанови Кабінету Міністрів України від 7 грудня 2016 року № 921 «Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних» в установленому порядку здійснювати доплату до посадових окладів працівникам відділів кадрів, які за функціональними обов’язками є відповідальними особами за військовий облік та бронювання військовозобов’язаних.

3. Рекомендувати керівникам підприємств, установ, організацій, незалежно від форм власності призначення, переміщення і звільнення працівників, відповідальних за ведення обліку  військовозобов’язаних і призовників, узгоджувати з Саксаганським районним територіальним центром комплектування та соціальної підтримки.

4. Рекомендувати начальнику Саксаганського відділення поліції Криворізького відділу поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровській області щодо розшуку військовозобов’язаних, які ухиляються від виконання військового обов’язку:

4.1 відпрацювати дієву систему роботи щодо розшуку, затримання і доставки до районних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки громадян, які ухиляються від виконання військового обов’язку;

4.2 направляти списки громадян, які ухиляються від виконання військового обов’язку до державних органів та органів місцевого самоврядування, до яких прибувають громадяни для вирішення особистих питань і де здійснюється ідентифікація особи,- для виклику представників Національної поліції при прибутті таких осіб.