Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Відмова в реєстрації/знятті з реєстрації місця проживання

   Реєстрація місця проживання - це те ж саме, що і відома з радянських часів прописка.

   На сьогодні, замість прописки в Україні існує поняття "реєстрація місця проживання", встановлене Законом України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання".

   Пунктами 18, 36 Правил реєстрації місця проживання та Порядку передачі органами реєстрації інформації до Єдиного державного демографічного реєстру чітко визначений перелік документів для реєстрації та зняття з реєстрації місця проживання.

   Реєстрація місця проживання/перебування або зняття з реєстрації місця проживання особи здійснюється в день подання особою або її представником документів.

   Однак, орган реєстрації може відмовити в реєстрації/знятті з реєстрації місця проживання, у разі якщо:

- особа не подала необхідних документів або інформації;

- у поданих документах містяться недостовірні відомості або подані документи є недійсними;

- звернулася особа, яка не досягла 14 років.

   Рішення про відмову в реєстрації/знятті з реєстрації місця проживання приймається в день звернення особи або її представника шляхом зазначення у заяві про реєстрацію/зняття з реєстрації місця проживання підстав відмови. Зазначена заява повертається особі або її представнику.

   Також, якщо після здійснення реєстрації місця проживання особи одночасно із зняттям з реєстрації попереднього місця проживання буде встановлено, що особа не повідомила про реєстрацію місця проживання разом з нею за попередньою адресою малолітніх дітей, обидві дії скасовуються на підставі письмового рішення органу реєстрації, про що письмово повідомляється особі.

   Тож, необхідно відповідально ставитись до подачі документів на реєстрацію/зняття з реєстрації місця проживання.