Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Садові та дачні будинки для багатьох - постійне місце проживання!

Для багатьох громадян дачі вже давно перестали бути місцем відпочинку, тому чимало українців облаштовують там необхідну інфраструктуру (світло, воду, газ) та переїжджають туди на постійне місце проживання.

Місце проживання особи є житло, в якому вона проживає постійно або тимчасово. Законодавством передбачено, що особа обов’язково повинна зареєструвати своє місце проживання.

Серед документів, які треба надати для реєстрації особи, мають бути документи що підтверджують право на проживання в житлі.

У зв’язку з цим, було дуже складним або майже безвихідним правове становище власників садових/дачних будинків, які володіли виключно однією такою нерухомістю та фактично постійно проживали у таких будинках. Дані власники не могли належним чином зареєструвати своє місцем проживання.

Також, власники садових/дачних будинків не мали можливості оформлювати передбачені законодавством соціальні виплати, пенсійне забезпечення, взяття на військовий облік, отримання безкоштовної медичної допомоги тощо

Однак, Уряд передбачив можливість переведення дачних і садових будинків у жилі будинки. Власникам цих будинків надано право здійснювати переведення таких об’єктів нерухомості у жилі будинки.

Так, всі незручності для власників садових/дачних будинків стосовно неможливості зареєструватись за місцем постійного проживання повністю усунуті.

Отже, з серпня 2021 року рішення про переведення дачного чи садового будинку у жилий будинок створюється виключно з використанням Реєстру будівельної діяльності у формі електронного документа з присвоєнням реєстраційного номера та накладенням кваліфікованого електронного підпису керівника уповноваженого органу.

Рішення про переведення є підставою для використання дачних і садових будинків як житло, зокрема для реєстрації місця проживання.

Усі необхідні консультації можливо отримати за телефонами: (097) 768-48-83 та (0564) 94-82-15.