Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Про Визволення України від фашистських загарбників (грудень 1942 - жовтень 1944 рр.)

   28 листопада кожного року мешканці нашої країни та місті Кривого Рогу покладають квіти до братьських могих загиблим воїнам, які відділи свої безцінні життя за визволення України...

   Визволення України почалося під час Сталінградської битви, яка поклала початок корінному перелому у війні. Перші населені пункти України в східних регіонах були звільнені в грудні 1942 р. Масове ж визволення українських земель почалося в ході Курської битви (5 липня - 23 серпня 1943 р.). Розвиваючи успіх, радянські війська у вересні 1943 р. вийшли до Дніпра. У вересні-жовтні 1943 р. розгорнулася героїчна битва за Дніпро, на якому німці намагалися створити неприступну лінію стратегічної оборони ("Східний вал"). Кульмінацією битви за Дніпро було визволення Києва від окупантів. У 1944 р.  командування силами чотирьох Українських фронтів здійснило серію наступальних операцій, остаточно визволивши територію України.

   28 жовтня 1944 р. територія України була остаточно визволена від загарбників.У ході визвольних операцій 1944 р. на Україні загинуло понад 3,5 млн. воїнів! Неоціненну допомогу воїнам надавали партизани і підпільники, місцеве населення, працівники тилу.

- 8 травня 1945 р. німецько-радянська війна завершилася капітуляцією Німеччини.

- 2 вересня 1945 p. капітуляцією Японії завершилася Друга світова війна.

   У збройній боротьбі проти ворога брало участь понад 6 млн. українців. Кожен третій із них загинув на фронті, кожен другий із тих, що залишилися в живих, став інвалідом.

   Велике спасибі від поколінь: від нас і наших батьків. Вдячне спасибі вам, ветеранам-визволителям за те, що живемо в мирі, в незалежній Україні.       

   Бажаємо всім ветеранам здоров’я, щастя, миру та довгих років життя!

                           

Запалали огні над долиною синього неба,

                   Самольоти гудуть, бо на захід фронти і фронти.

                   Україно моя, мені в світі нічого не треба,

                   Тільки б голос твій чути і ніжність твою берегти.

                                                                                     (А.Малишко)