Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Реєстрація місця проживання іноземців в Україні

Порядок реєстрації/зняття з реєстрації місця проживання/перебування особи, передбачений правилами, що затверджені Постановою Кабінету Міністрів України, № 207 від 2 березня 2016 року. Відповідно до правил реєстрації/зняття з реєстрації місця проживання/перебування особи здійснюється виконавчим органом районної у місті ради на території відповідно-територіальної одиниці.

Іноземці або особи без громадянства, які постійно або тимчасово проживають на території України, зобов'язані протягом 30 календарних днів після знаття з реєстрації місця проживання та прибуття до нового місця проживання зареєструвати своє місце проживання. Дані правила також застосовується до іноземців, або осіб без громадянства, які отримали посвідку на тимчасове місце проживання. В даному випадку, іноземець повинен зареєструвати своє місце проживання за адресою, який був вказаний при поданні документів в Державну міграційну службу України як адреса тимчасового перебування. Після реєстрації місця проживання іноземця, ця адреса зазначається в посвідці на тимчасове/постійне місце проживання. 

Реєстрація місця проживання/перебування або знаття з реєстрації місця проживання іноземця здійснюється в день подання іноземцем або його представником за довіреністю документів та може відбуватись одночасно із зняттям з попереднього місця проживання. Слід пам'ятати, що реєстрація місця проживання іноземця, відбувається тільки за однією адресою, але законодавством не встановлено обмежень реєстрації місця проживання декількома особами за однією і тією ж адресою.


Необхідні документи:

1) Заява;

2) Посвідка на тимчасове/постійне місце проживання в Україні;

3) Квитанція про сплату адміністративного збору;

4) Документ, що підтверджує право власності на житло, яке знаходиться за адресою майбутнього проживання іноземця; договір оренди/найму житла за яким здійснюється реєстрація місця проживання;

5) Довіреність, що підтверджує повноваження представника іноземця або особи без громадянства.

Також, слід звернути увагу, що за порушення строку звернення для реєстрації місця продивання (30 днів) встановлена адміністративна відповідальність у вигляді попередження, якщо іноземець здійснив правопорушення вперше. Якщо протягом року правопорушення здійснено повторно штраф складатиме від 17 до 51 грн. 

Відповідно до Правил реєстрації/знаття з реєстрації особи з місця проживання/перебування, іноземці або особи без громадянства, які не проживають за зареєстрованим місцем проживання більше одного місяця і які мають невиконані майнові зобов'язання, накладені в адміністративному порядку чи за судовим рішенням, або призиваються на строкову військову службу і не мають відстрочки, або беруть участь у судовому процесі в будь-якій якості, в таких випадках, зобов'язані письмово повідомити відповідному органу реєстрації про своє місце перебування.

Стаття 205 Кодексу України про адміністративні правопорушення вказує на те, що невжиття громадянами, які запросили в Україну іноземців і осіб без громадянства в приватних справах і надали їм жилу площу, заходів до забезпечення у встановленому порядку їх своєчасної реєстрації - тягне за собою попередження або накладення штрафу від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Із статті 206 випливає, що у разі порушення встановленого порядку надання іноземцям та особам без громадянства житла, транспортних засобів та сприяння в наданні інших послуг - тягнуть за собою накладення штрафу від трьохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.