Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Про припинення діяльності незаконних автозаправних станцій та автогазозаправних пунктів на території Саксаганського району

Подорожчання бензину за останні роки спровокувало популярність скрапленого газу, вартість якого значно нижча за традиційне пальне. Це, в свою чергу, призвело до появи безлічі автогазозаправних станцій, які не мають всієї необхідної дозвільної документації.

Нелегальні точки продажів в абсолютній більшості випадків розміщуються і експлуатуються без належним чином оформленого землекористування, реалізують пальне без застосування касових апаратів, без оформлення трудових відносин з працівниками, без отримання дозволів на експлуатацію об'єктів підвищеної небезпеки та іншими численними порушеннями чинного законодавства.

Автомобільне пальне належить до горючих і легкозаймистих речовин. Тому, нелегальне розміщення заправних станцій з порушенням будівельних норм створює загрози життю і здоров’ю громадян, оскільки не проходить обов’язкових контрольних процедур.

Факти незаконного встановлення та нелегального використання АЗС/АГЗП мають місце також і на території Саксаганського району. Це було виявлено при неодноразових обстеженнях земельних ділянок, які були здійснені на виконання делегованих повноважень згідно з рішеннями Криворізької міської ради від 31.03.2016 № 381 «Про обсяг і межі повноважень районних у місті рад та їх виконавчих органів», від 27.07.2011 № 514 «Про затвердження Положення про самоврядний контроль за використанням та охороною земель у місті Кривому Розі» у сфері регулювання земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища.

Станом на 01.08.2019 на території району 23 суб’єктами господарювання використовуються земельні ділянки під розміщення автозаправних та автогазозаправних станцій, модульних АГЗС з реалізації скрапленого газу, паливних складів. Десять суб’єктів господарювання використовують земельні ділянки з порушенням чинного земельного законодавства України, а саме: відсутність правовстановлюючих документів на землю (вісім земельних ділянок), використання земельної ділянки не за цільовим призначенням (одна земельна ділянка).

Після проведених заходів самоврядного контролю здійснено демонтаж модульних АГЗП з реалізації скрапленого газу на бульварі Вечірньому, 20 та біля автостоянки на мікрорайоні Сонячному,7в; слідчим Саксаганського ВП КВП ГУ НП в Дніпропетровській області опломбовано резервуари для зберігання нафтопродуктів та розподільчі колонки на вулиці Волгоградській, 11б.

З метою протидії нелегальній діяльності автозаправних станцій та автогазозаправних пунктів на території Саксаганського та Центрально-Міського районів, вироблення єдиних підходів, алгоритму дій та системної міжвідомчої взаємодії для досягнення визначених цілей і завдань, у Криворізькій місцевій прокуратурі № 3 створено спільну міжвідомчу робочу групу, до складу якої увійшли працівники прокуратури, правоохоронних органів та виконкомів районних у місті рад. Основними завданнями міжвідомчої робочої групи є протидія, попередження, виявлення, запобігання, розкриття та розслідування кримінальних правопорушень, пов’язаних із нелегальною діяльністю автозаправних станцій та автогазозаправних пунктів на території вищезазначених районів.