Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Випускні вечори та алкоголь

Випускний вечір - це в якійсь мірі показник закінчення дитинства і переходу в доросле життя. І традиційно на святковому столі завжди присутній алкоголь.

Пора останніх дзвінків і випускних балів для величезної кількості підлітків та їхніх батьків вже починається. Ці два свята запам'ятовуються тінейджерам зворушливістю моменту і юнацькою романтикою, адже цього дня вони чекають з нетерпінням, будують плани і мріють про нього.

Однак яке ж дорослішання без краплі алкоголю? Складно уявити? Адже розпивання алкогольних напоїв неповнолітніми підлітками суворо забороняється законодавством. Організація свята дорослими допускає наявність на "дитячих" столах ні шампанського, ні чого-небудь міцнішого. У рідкісних випадках батьки беруть на себе відповідальність за кілька пляшок шампанського, яке дозволяється дітям під час сходу сонця, наприклад.

У випускників існує величезна спокуса випити келих. Тут і відчуття свята, і прагнення до "дорослої поведінки", і вплив авторитетних на даному етапі друзів, і протестне ставлення до заборон алкоголю зі сторони вчителів та батьків. Але потрібно обов'язково пояснити дітям деякі моменти. По-перше, випускні вечори припадають на літній період, а це значить, що на вулиці жарко і дію будь-якого алкоголю на юний організм буде прискореним. По-друге, при відсутності практики, юнак або дівчина не в змозі визначити, чи можна дозволити собі ще один келих шампанського або варто зупинитися.

Ви повинні пояснити дитині, що не потрібно дивитися на друзів і подруг - сприйнятливість кожного організму до алкоголю суто індивідуальна.

Чому так небезпечний алкоголь для школяра:

- алкоголь погано діє на пам'ять: можна довго готуватися до випускного балу, а потім не згадати жодної хвилини з усього свята;

- спиртне відбиває вміння міркувати логічно, а це може привести до дуже неприємних наслідків;

- алкоголь нерідко є причиною сварок і бійок;

- алкоголь може стати причиною банального отруєння, через елементарний "перебір".Однак повна відмова від спиртного - теж не вихід. Як правило, заборонений плід стає стократ солодше, тому і намагаються випускники непомітно пронести напої, до речі, далеко не завжди хорошої якості. Тут важливо прийти до консенсусу: якщо спиртне дозволено, то необхідно заздалегідь обговорити, що і в яких кількостях буде стояти на столі.

На думку провідних психологів, варто прикрасити столи обмеженою кількістю пляшок з шампанським, відсвяткувати батькам разом з дітьми закінчення школи, а потім перейти до безалкогольних напоїв. Свято без алкоголю пройде набагато цікавіше і більш насиченим. Правда, дорослим теж варто утриматися від нього і показати дітям приклад.

Але від ранкової зустрічі з сп'янілим чадом не застрахований жоден батько. У таку ситуацію може потрапити і шибеник, і паїнька. Можливо, такий негативний досвід послужить корисним прикладом на все подальше життя, а можливо стане першим кроком на шляху до алкоголізму. Це залежить від свідомості підлітка і від мудрості його батьків.

Роз'яснювальні бесіди та виховні заходи будуть доцільні на наступний день після того, що сталося, а як допомогти дитині саме в цей ранок?

Крок перший. Визначити ступінь сп'яніння.

В даному випадку важливо визначити, наскільки безпечно для підлітка залишатися вдома в тому стані, в якому він знаходиться. Якщо інтоксикація організму свідчить про отруєння алкоголем, якщо стан підлітка не поліпшується через кілька годин, звертайся до лікаря.

Крок другий. Виведення алкоголю з організму.

Щоб попередити подальше всмоктування алкоголю в кров, доречно провести промивання шлунку. Необхідно випивати до одного літра води і провокувати блювотний рефлекс, повторювати процедуру кілька разів. Якщо блювотний рефлекс присутній і без того, його не потрібно стримувати. Доцільний також прийом абсорбуючих речовин, деревного вугілля і т.п.

Крок третій. Час на реабілітацію.

Необхідно забезпечити підлітку якісний сон, а після достатню кількість води, вітаміну С і ніякого фізичного навантаження. Організму необхідно відновитися після безсонної ночі, проведеної не в самому здоровому способі.

 

Головне запам’ятайте – діти це наше майбутнє, а яким воно буде залежить тільки від нас.

Гарних Вам випускних вечорів і хай щастить!