Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Інформація про стан виробничого травматизму та професійної захворюваності на підприємствах Саксаганського району за 9 місяців 2020 року

Важливим та актуальним питанням є дотримання законодавства з охорони праці на підприємствах району.

Щоквартально управлінням праці та соціального захисту населення виконкому Саксаганської районної у місті ради проводиться аналіз виробничого травматизму та професійної захворюваності для вжиття заходів по підвищенню рівня профілактичної роботи з попередження виробничого травматизму й профзахворюваності.

Так, протягом 9 місяців 2020 року сталося, розслідувано і взято на облік 31 випадок, під час яких постраждав 31 працівник, в тому числі  два випадки зі смертельними наслідками, які сталися 05. 06. 2020  та 22. 06. 2020 на  КП «Швидкісний трамвай».

Під час аналізу виробничого травматизму встановлено, що з загальної кількості  випадків  12 – це лабораторно підтверджені випадки інфікування COVID-19 медичних та інших працівників КП «Криворізька міська клінічна лікарня № 2» КМР та  КП «Криворізька міська лікарня № 4» КМР, що пов’язані з виконанням професійних обов’язків в умовах підвищеного ризику зараження на COVID-19 (надання медичної допомоги хворим на інфекційні хвороби, роботи з живими збудниками та в осередках інфекційних хвороб, дезінфекційні заходи тощо).  Такі випадки кваліфіковано як гостре професійне захворювання (отруєння), за результатами розслідування складено акти Н-1/П (Н-1).

Загалом аналіз стану виробничого травматизму на підприємствах району за 9 місяців 2020 року в порівнянні з відповідним періодом 2019 року показує, що його рівень збільшився майже у два рази  (31 випадок проти  16 відповідно), але якщо не брати до уваги вищевказані 12 випадків, то рівень травматизму збільшено лише на три випадки.

У звітному періоді внаслідок травм втрачено 877 днів працездатності, матеріальні наслідки склали 288,5 тис. грн.

Причинами виробничого травматизму в 10 випадках стало порушення трудової та виробничої дисципліни.

Основними видами подій, що призвели до настання нещасних випадків є падіння потерпілого, у тому числі під час пересування – сім випадків.

Станом на 01. 10. 2020 у працівника ПАТ «КРИВОРІЗЬКИЙ ЦЕНТРАЛЬНИЙ РУДОРЕМОНТНИЙ ЗАВОД» виявлено один випадок професійного захворювання (сидеросилікоз першої-другої стадії). В аналогічному періоді 2019 року на підприємствах району випадків профзахворювань не зареєстровано.

Питання дотримання законодавства з охорони праці на підприємствах району знаходиться на постійному контролі.