Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Про самовільне встановлення тимчасових об’єктів

На території Саксаганського району почастішали випадки незаконного встановлення тимчасових об’єктів для здійснення підприємницької діяльності - павільйонів на земельних ділянках, що належить територіальній громаді міста Кривого Рогу.

Тимчасові споруди встановлюються з порушенням благо-устрою території. Розміщення, як правило, здійснюється в охоронних зонах інженерних мереж (газотепло-водопостачання та водо-відведення, зливової каналізації) та безпосередньо на них, на зелених газонах зі знищенням дерев та багаторічних зелених насаджень.

Так, при незаконному встановленні тимчасового павільйону у районі зупинки громадського транспорту «Ювілейна» на проспекті 200-річчя Кривого Рогу знесено газонне покриття з кущами ялівцю, який зростав близько 40 років та тішив мешканців міста своєю красою. На мікрорайоні Гірницькому, в районі ринкового комплексу, без наявності дозвільних документів знищені дерева та обрізані до самих стовбурів.

Після проведених районною комісією з упорядкування розміщення тимчасових об’єктів для здійснення підприємницької діяльності заходів встановлені факти наявності прав власності на самочинно розміщені тимчасові об’єкти - павільйони, як на об’єкти нерухомого майна, що придбані у 90-х та 2000-му роках з торгів  на товарних біржах, які на сьогодні не існують.

Права власності на нерухоме майно реєструється як державними реєстраторами так і незалежними нотаріусами в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Підставою для реєстрації права власності слугують технічні паспорти на об’єкти нерухомого майна, виготовлені, як правило, суб’єктами господарювання значно раніше дати встановлення об’єкту. Постає питання, а що ж бачить технік при виході на місце окрім пустуючої земельної ділянки? Який ілюзорний об’єкт, притому з розмірами, наноситься ним на план?

Таким чином, у місті спостерігається організована схема порушень законодавства України різними суб’єктами, нехтуючи етичними нормами, з метою отримання власної вигоди, при оформленні «правових документів» на тимчасові споруди для здійснення підприємницької діяльності.

Кривий Ріг гарне місто. І дуже сумно бачити, як його вулиці та проспекти спотворюються подібними об’єктами. Лише сумісними зусиллями із потужною правоохоронною системою та контролюючими органами можли-во розірвати цей ланцюг беззаконня та свавілля.