Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Відзначаємо День землевпорядника

         Землевпорядкування - одна з найдавніших професій. Історичні літописи свідчать про те, що ще до прийняття християнства, понад 1000 років тому, у Київській  Русі вже проводили вимірювання землі. Першими землевпорядни-ками були межувальники, які встановлювали та закріплювали межі і видавали документи, що засвідчували право на землю. Ще тоді земле-впорядники були шановними людьми, адже в їхніх руках перебувало головне багатство - земля, основа для функціонування всіх сфер діяльності людини. Тож, чим вищий рівень компетентності осіб, які створюють і регулюють земельні відносини, тим вищим і безпечнішим буде розвиток суспільства. Важливою ланкою при цьому є і одвічно буде землевпорядна служба.

         Землевпорядкування - це система заходів, направлених на виконання рішень державних органів в області користування землею. Це свого роду генеральний план, який визначає характер господарства, його розміщення і розмір. Землевпорядник - спеціаліст, який володіє знаннями про земельне право, земельний кадастр, землевпорядкування та управління земельними ресурсами, має відповідну освіту та належну кваліфікацію. Обов’язками  землевпорядника є: організація ефективного використання земель, їхня охорона, контроль за дотриманням земельного законодавства; складання експлікації, зйомка і велірування, складання проектів міжгосподарського і внутрішньогосподарського землевпорядження з економічним обґрун-туванням, ведення земельнооблікової документації, проведення заходів із землевпорядкування, забезпечення безпечного проведення робіт.

         На підтримку ініціативи Державного комітету України по земельних ресурсах і Спілки землевпорядників України та враховуючи значний внесок землевпорядників у проведення реформ в Україні, забезпечення раціонального використання та охорони земельних ресурсів Указом Президента України від 11 грудня 1999 року в Україні установлено професійне свято – День землевпорядника, яке щороку визначається в другу суботу березня.

          Рішення Президента України було дуже своєчасним у світлі проведення в Україні земельних реформ щодо раціонального використання та збереження земельних природних ресурсів.

         «День землевпорядника» не є на Україні неробочим днем. Вперше це професійне свято українських землевпорядників відзначався в 2000 році.  Але, у цей день на Україні прийнято вшановувати тих, чия професія напряму пов'язана із землеустроєм держави.