Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

101 річниця бою під Крутами

29 січня в Україні відзначають День пам’яті героїв Крут. Саме там, на станції Крути, розташованій на залізничній лінії Москва – Бахмач – Київ, у 1918 році відбувся бій, що і сьогодні є певним символом, уособленням боротьби українського народу за свободу і незалежність.

Триста студентів та гімназистів, які горіли єдиним бажанням – захистити та відстояти молоду Українську державу, мужньо протистояли тисячам солдатів, фронтовиків та матросів більшовицької армії під командуванням М. Муравйова. Без сумнівів та вагань, пройшовши лише тижневу військову підготовку, всі як один вони вирушили проти російської армії. Московські солдати не жаліли нікого – жорстоко вбивали та добивали поранених.

Тільки після звільнення Києва, у березні 1919 року, почали розшукувати тіла юних захисників. Вдалося знайти лише 30 скалічених тіл юнаків, більшість з яких урочисто поховали у братській могилі у Києві на Аскольдовому цвинтарі.

І зараз ми з особливою гостротою та сумом згадуємо ті події, повсякчас проводячи страшну паралель з сьогоднішнім протистоянням наших воїнів на сході України, які відчайдушно б’ються за територіальну цілісність нашої держави, за мирне небо над головами наших дітей.

З нагоди відзначення 101 річниці бою під Крутами та з метою гідного вшанування пам’яті полеглих у тому бою героїв у Саксаганському районі відбудеться ряд заходів. Активну участь традиційно візьмуть заклади освіти району, в яких пройдуть численні виховні та інформаційні години, тематичні літературні та художні виставки, уроки мужності тощо. У бібліотеках району також відбудуться інтерактивні уроки, історичні хронографи та екскурси, присвячені подіям історичної давнини.