Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Спалювання листя та сухостою заборонено!!!

Традиційно восени люди згрібають опале листя та спалюють його, не замислюючись над тим, якої шкоди це завдає здоров'ю та довкіллю.

Фахівці стверджують, що часто люди не надають ваги цьому питанню, а варто було б. Адже тліюче листя виділяє чадний газ, який блокує постачання кисню до тканин організму. Також при спалюванні виділяється бензопірен, що може викликати у людини рак. Крім того, у вогнищах також горять тверді побутові відходи, полімерні матеріали, які є найсильнішими алергенами, що погіршує стан екології. При горінні гуми утворюються канцерогенна сажа і оксиди сірки, що викликають респіраторні захворювання. У димі опалого листя високий вміст сполук свинцю, ртуті, окису вуглецю, сірчистого ангідриду, сажі, оксиду азоту, вуглеводнів та інших важких металів.

З димом у повітря виходять діоксини - одні з найотрутніших для людини хімічних речовин. При спалюванні однієї тони рослинності, у повітря потрапляє близько 30 кілограмів шкідливих речовин та вивільняється близько 9 кг мікрочастинок диму і усе це потрапляє на нашу шкіру та в легені! Подразнювальний димом епітелій слизової оболонки дихальних шляхів не здатний протистояти збудникам захворювань.

Лікарі попереджають про ризики для здоров’я, а екологи б’ють на сполох, адже це призводить до забруднення повітря, води та ґрунту, а також зникнення певних видів тварин.

За словами лікарів, таке спалювання виділяє отруйні гази, може бути джерелом алергії та впливає на імунну систему. В першу чергу, страждають люди похилого віку, діти та вагітні жінки. Також при згорянні виділяється вуглекислий газ та оксид азоту, що може викликати бронхоспазми, алергію, кашель, задуху.

На присадибних ділянках рослини нерідко обробляють пестицидами, які також вивільнюються у повітря при згорянні рослинності. Найбільше пестицидів містить бадилля картоплі, яку люди рясно рятують від колорадського жука шляхом розпилення отрути.

Ми, міські жителі, вже мешкаємо у середовищі з техногенним навантаженням, яке невпинно збільшується через вплив промислових підприємств. Двірники, полегшуючи собі працю, мешканці приватного сектора спалюють листя та суху траву, не замислюючись над тим, якої шкоди це завдає довкіллю.

 

Крім того, в сухому листі згоряють корисні комахи, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми, спалювання листя призводить до усе більшого збіднення ґрунту.

Спалювання листя є порушенням статей 16 і 22 Закону України «Про охорону атмосферного повітря», статей 17, 18 та 42 Закону України «Про благоустрій населених пунктів», п. 12.4.9.6 Правил благоустрою в місті Кривому Розі, затверджених рішенням Криворізької міської ради від 21.10.2015 № 4038. Відповідальність за порушення цих норм передбачена статтями 77-1, 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення, штраф для громадян становить від 340 до 1360 грн., а для посадових осіб підприємств та підприємців від 850 до 1700 грн.

Якщо Ви стали свідком спалювання листя та сухостою, то можете звернутися до Саксаганського відділення поліції Криворізького відділу поліції Головного управління Національної поліції в Дніпропетровські області за телефоном 102, а також повідомити відповідального чергового відділу з питань надзвичайних ситуацій, цивільного захисту та мобілізаційної роботи виконкому Саксаганської районної у місті ради за телефоном (067) 501 28 10.

Але краще бути свідомим громадянином та дотримуватись діючих законів, норм і правил. Тому при наведенні ладу біля своїх садиб, на городах, прибудинкових територіях намагайтеся не шкодити довкіллю, а отже і своєму здоров’ю та здоров’ю оточуючих.