Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Обережно: у повітрі пилок!

   Всі захворювання, пов'язані з дією розповсюдженого у повітрі пилку квітучих дерев, чагарників і трав, об'єднані однією назвою – полінози. Всі вони пов'язані з індивідуальними особливостями організму – його підвищеною чутливістю до пилку. У виникненні полінозів найчастіше винен пилок трав – квітучих бур'янів влітку: лисохвостки, пирію, тонконогу, полину, лободи і амброзії.

   Під час цвітіння амброзії, для людей з цим видом пилкової алергії, настає період, пов'язаний з неприємними симптомами. Зазвичай цвітіння амброзії починається в кінці липня і завершується з першими заморозками. Кожна рослина амброзії виробляє близько мільярда пилкових зерен, які подорожують разом з вітром і здатні долати відстань понад 400 кілометрів.

   Крихітний пилок амброзії вважається одним із найбільш агресивних алергенів, який поряд з алергічною реакцією, може викликати астму. Інші бур'янисті трави і дерева не викликають такого поширеного спектру впливу пилку на організм людини.

   Ніхто не застрахований від алергії, і навіть абсолютно здорова людина може стати алергіком, якщо протягом декількох тижнів буде змушена дихати повітрям, в якому міститься багато пилку амброзії. Причому, зароблена таким чином алергія, практично невиліковна.

 

Найбільш поширені симптоми:

 

- Нежить

- Свербіж та почервоніння очей

- Сльозоточивість

- Свербіж шкіри

- Кашель або хрипи

- Пост-нозальный синдром (виділення з носа в горло)

- Біль або першіння в горлі

 

Довгострокові наслідки алергії на амброзію

   Поряд із звичайними симптомами алергії, такими як чхання та свербіж, алергія може вплинутина організм і по-іншому. Наслідки можуть бути як короткочасні, так і довгострокові.

 

- Дратівливість

- Депресія

- Поганий сон

- Зниження концентрації уваги

- Головний біль

- Розпухлі губи

- Закладеність вух

- Втрата нюху та смаку.

 

   Але слід пам'ятати, що якщо у вас нежить і ви чхаєте – це не означає, що у вас неодмінно алергія. Такі симптоми бувають також і при застуді, синуситі, риніті, що не викликано алергенами цвітіння рослин.

   Незалежно від того, як довго сезон цвітіння амброзії триватиме в цьому році, запобіжні заходи слід вжити ще до того, як ваше самопочуття погіршиться.

   *  Медикаментозне лікування. Зазвичай для усунення симптомів алергії призначаються антигістамінні препарати. Крім того, оскільки цвітіння амброзії часто викликає свербіж в очах, можна попросити лікаря виписати рецепт на очні краплі від алергії. Якщо вас турбує сильний нежить під час сезонної алергії, проконсультуйтеся з лікарем з приводу призначення стероїдних препаратів для носа.

   *  Вікна в будинку і в машині краще тримати зачиненими. Звичайно, влітку так не вистачає прохолоди, але якщо пилок потрапить в приміщення, це може погіршити симптоми алергії. Використовуйте кондиціонер в будинку і в машині, він відфільтрує пилок і зробить повітря прохолодним.

   *  Якщо у вас є упередження з приводу кондиціонерів, поцікавтеся спеціальною сіткою від пилку. Її можна встановлювати на вікна на період цвітіння амброзії. Вона також допомагає захистити приміщення від пилку.

   *  Купайте домашніх тварин. Навіть якщо у вас немає алергії на хутро собак або кішок, тварин які бувають на вулиці, краще купати частіше під час цвітіння амброзії, щоб вони не приносили в будинок пилок.

   *  В обов'язковому порядку приймайте перед сном душ. Прийом душа повинен також включати і миття голови. Дуже важливо, щоб пилок не потрапив до вас у ліжко.

   *  Кращий спосіб боротьби з алергією – це усунення алергену. Заплануйте відпустку на період цвітіння і рушайте туди, де амброзія не цвіте. При неможливості, треба обстежитися у алерголога і спільно з лікарем виробити тактику профілактики загострень. Правильна профілактика може бути розроблена тільки в тандемі з лікарем. Профілактику краще починати за 2-3 місяці до початку цвітіня рослин!. А проходити грунтовне лікування – взимку.

   Якщо вашою проблемою є алергія, пам'ятайте, звертатися за медичною допомогою необхідно не тільки в момент загострення захворювання, але і в період ремісії. Саме в цей період може бути надана реальна допомога - неспецифічна і специфічна гіпосенсібілізація. Сподіваємося, що наші поради зможуть допомогти вам прожити несприятливий період якмога більш безболісно. Не пускайте хворобу на самоплив і будьте здорові!

   І пам'ятайте: знищення амброзії шляхом щотижневого скошування цієї рослини під корінь – найважливіша міра профілактики алергічних захворювань.