Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Зміни в законодавчих актах України щодо планування використання земель

17 червня 2020 року Верховною Радою України було прийнято Закон     № 711-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо планування використання земель». 23 липня 2020 року даний закон був підписаний Президентом, а 24 липня 2020 року опублікований в «Голосі України».

Вищевказаний закон містить низку позитивних ініціатив, які в перспективі мають полегшити життя як простим громадянам, так і бізнесу

Це й оновлення містобудівної документації, й переведення її в цифрову форму, і спрощення процедури зміни цільового призначення земельних ділянок, і узгодження цільового призначення з функціональним тощо.

Зокрема, містобудівній документації планується надати статус документації із землеустрою. Це має усунути розбіжності, які існують між функціональним призначенням земельної ділянки, що є поняттям містобудівного законодавства, та цільовим призначенням земельної ділянки, що є категорією земельного законодавства.    Крім того, не потрібно буде дублювати деякі види топографо-геодезичних робіт і документації. Також із законодавства приберуть поняття «вид використання земельної ділянки».

Однією з основних змін відповідно до цього закону є спрощення зміни порядку цільового призначень ділянок. На сьогодні зміна цільового призначення відбувається через розробку проектів землеустрою, затвердження яких відбувається на підставі рішень органів місцевого самоврядування про зміну цільового призначення ділянки впродовж місяця від отримання проекту, погодженого з Держгеокадастром.

Тепер, завдяки прийнятим змінами, власники землі зможуть самостійно визначати цільове призначення земельної ділянки в межах функціональних зон. Тобто, без розробки проекту землеустрою та необхідності прийняття відповідного рішення місцевого самоврядування або державної адміністрації. До слова, це досить непогана економія коштів людей, які самостійно оплачують розробку технічної документації.

Винятком з правил залишається формування нової земельної ділянки зі складу земель державної або комунальної власності.

Відомості про цільове призначення земельної ділянки, як і відомості про функціональне призначення території, на якій вона розташована, повинні будуть міститися у Державному земельному кадастрі та містобудівному кадастрі.

Змінити цільове призначення земельної ділянки можна буде тільки в межах функціонального призначення території.

Класифікатор видів цільового призначення земельних ділянок, видів функціонального призначення територій та співвідношення між ними має бути додатково затверджений урядом.

 

Що відбуватиметься з безкоштовною приватизацією земельних ділянок?

 

Прийняті зміни торкнулися і процесу безкоштовної приватизації земельних ділянок і покликані спростити цю процедуру. Процес повинен стати легшим і зручнішим для простих громадян.

Наразі, щоб приватизувати землю, особі необхідно подати клопотання про надання у власність земельної ділянки до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, який передає у власність земельні ділянки комунальної або державної формі власності. Із заявою необхідно обов'язково прикласти викопіювання з орієнтовним місцем розташуванням земельної ділянки.

Тепер ця процедура буде спрощена, і подання відповідної заяви в компетентний орган відбуватиметься в електронному вигляді, шляхом використання засобів Публічної кадастрової карти.

Там же заявник зможе відобразити орієнтовне місце розташування відповідної земельної ділянки і отримує можливість копіювання і друку поданої електронної заяви разом з викопіюванням з Публічної кадастрової карти, на якій відображено орієнтовне місце розташування відповідної земельної ділянки разом з автоматично присвоєним їй номером. Тобто, процедура носитиме більше декларативний характер.

 

Які зміни торкнулися примусового відчуження земельних ділянок?

 

Законодавець більш чітко врегулював питання примусового відчуження земельних ділянок з мотивів суспільної необхідності.

Надалі інформація про межі територій, на яких знаходяться земельні ділянки, необхідні для розміщення об'єктів, за якими відповідно до закону може здійснюватися примусове відчуження земельних ділянок з мотивів суспільної необхідності, вказується в комплексних планах просторового розвитку громад, генеральних планах населених пунктів і детальних планах територій. Відомості, про такі межі територій вносять до Державного земельного кадастру.

Закон набуде чинності лише через рік. Прийняті зміни дійсно спростять життя громадянам та бізнесу при користуванні землею, але для цього ще необхідно провести чимало підготовчої роботи як з боку виконавчої влади, так і на місцях.