Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Будинкова книга – це родинна цінність для кожної сім’ї. Її можна назвати паспортом домоволодіння

Відомості про зареєстрованих осіб в приватних будинках вносилися до  будинкових книг, які зберігалися на руках власників цих будинків.

Будинкова книга, як документ зникла на законодавчому рівні з квітня 2016 року. Відомості про реєстрацію/зняття з реєстрації місця проживання  мешканців приватного сектору та багатоквартирних будинків вносяться до адресної картки та картки реєстрації особи. Записи щодо реєстрації/зняття з реєстрації місця проживання  не вносяться  до будинкових книг у зв’язку з відсутністю правових підстав.

Порядок реєстрації/зняття з реєстрації місця проживання громадян регламентовано Законом України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» та Правилами реєстрації місця проживання затвердженими Постановою Кабінету Міністрів України від 02. 03. 2016 року № 207. Вищезазначеними нормативно-правовими актами не передбачено необхідності ведення  громадянами  будинкових книг. 

Громадянам не потрібно надавати домові книги для  відмітки реєстрації/зняття з реєстрації місця проживання. Будинкові книги приватного сектору спеціалісти відділу реєстрації місця проживання громадян  вимагати та вилучати  не будуть, тому  можна залишити  їх собі «на згадку».