Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Закордонний паспорт без реєстрації місця проживання?

Безвізовий режим з Європою дає українцям можливість вільно пересуватися країнами шенгенської зони. При цьому обов’язковою умовою таких подорожей є наявність біометричного закордонного паспорта.

До відділу реєстрації місця проживання громадян звертаються громадяни з питаннями різного характеру. Останнім часом, найактуальнішим виявилося в тому, чи потрібна реєстрація місця проживання для отримання закордонного паспорта?

Біометричний паспорт - це паспорт нового покоління, який є документом, що посвідчує особу власника за допомогою спеціальних технологій. У паспорті використовується електронний чіп, на який записана інформація про людину: дані про громадянина, фото, а також відбитки пальців. 

Отже, український біометричний або звичайний закордонний паспорт оформлюється на підставі внутрішнього паспорта громадянина України. Віднедавна, наявність місця реєстрації стало не обов’язковим. Тобто, якщо з якихось причин людина знялась з  попередньої адреси і не встигла зареєструвати нове місце проживання, все одно має право подавати свої документи на оформлення закордонного паспорта до будь-якого підрозділу Державної міграційної служби, незалежно від місця проживання. У нашій країні такий документ може отримати тільки українець.