Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Реєстрація місця проживання дітей до 14 років

    Реєстрація місця проживання дитини до 14 років може бути здійснена виключно за місцем реєстрації одного з батьків (разом з матір’ю чи батьком, або за їх спільною адресою). При цьому згода власника житла на реєстрацію дитини не потрібна. Але відповідно до внесених змін до Правил реєстрації місця проживання Постановою Кабінету Міністрів України від 27. 05. 2020 № 481 передбачено, що у разі перебування житла в іпотеці або в довірчій власності, при реєстрації місця проживання будь-якої особи, у тому числі і дитини, у житловому приміщенні, що перебуває в іпотеці або довірчій власності, необхідна відповідна на те письмова згода іпотекодержателя або довірчого власника.

    У разі, якщо батько і мати дитини прописані за різними адресами, місце проживання дітей реєструється разом з одним із них за письмової згоди другого з батьків. Дозвіл тата (мами) на прописку дитини в квартиру або будинок до другого з батьків не потрібен лише у випадку, якщо місце проживання дітей визначено відповідним рішенням суду або висновком органу опіки.

    Батьки часто задають питання: чи потрібно обов’язково прописувати дитину до 14 років? Відповідь дуже проста: відповідальність за проживання без реєстрації місця проживання передбачена ст. 197 КУпАП і тягне за собою попередження. Штраф за несвоєчасну прописку або її відсутність у дорослих і дітей можливий тільки в разі повторного вчинення правопорушення (якщо дитина ніде не прописана відповідальність нестимуть батьки). Таким чином, жити без «прописки» в Україні теоретично можна, але це незаконно і є адміністративним правопорушенням.

   Пам’ятайте! Від прописки може залежати вибір майбутнього місця навчання дитини, а також захист права дитини і її батьків, які її виховують, на проживання в зареєстрованому приміщенні.

Для реєстрації місця проживання дитини разом із заявою батьки подають наступні документи: свідоцтво про народження дитини (для осіб, що не досягли 16-річного віку), паспорти, квитанцію про сплату адміністративного збору. Вартість послуги 13,60 грн., якщо реєстрація відбувається протягом встановленого строку, або 40,80 грн., якщо звертаються з порушенням строку.

    Шановні батьки, чекаємо Вас у відділі реєстрації місця проживання громадян виконкому Саксаганської районної у місті ради для здійснення реєстрації місця проживання вашої дитини за адресою: вулиця Володимира Великого, будинок 32, каб. 112.

    На період адаптивного карантину встановлено новий графік прийому громадян у відділу реєстрації місця проживання громадян: з понеділка по п’ятницю з 8-30 до 15-30, перерва з 12-30 до 13-00.

    Нагадуємо що відповідно до постанови Головного санітарного лікаря України від 09. 05. 2020 № 16 контактний прийом заявників здійснюється за наявності засобів індивідуального захисту (медичної маски або респіратора) виключно за попереднім записом: 

- онлайн через портал державних послуг iGov (https://igov.org.ua/);

- e-mail: [email protected];

- за телефоном 94-82-15.