Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Призначення житлової субсидії студентам, які зареєстровані у гуртожитках за місцем навчання або проживають з батьками.

Студенти, що проживають у гуртожитках, мають право на субсидію для оплати житлово-комунальних послуг. Утім, не всі знають, як це право реалізувати на практиці. Хто, кому і що за чим – усе розберемо покроково. Але, насамперед, з’ясуємо, що ж таке субсидія?

Житлова субсидія є безповоротною адресною державною соціальною допомогою вразливим споживачам житлово-комунальних послуг, які проживають у житлових приміщеннях (будинках) і не можуть самотужки платити за житлово-комунальні послуги. Таким чином, студенти мають право на її призначення.

Житлові субсидії призначаються з місяця подання заяви, декларації та відповідного пакету документів і розраховується на підставі середньомісячного доходу студента за визначений законодавством період (фактичні розміри стипендій та соціальних виплат: аліменти, які отримує студент, пенсії по втраті годувальника, допомога, як особі з інвалідністю та інші).

Субсидія розраховується на опалювальний (з 01 жовтня по 30 квітня) та неопалювальний періоди (з 01 травня по 30 вересня). Відповідно житлова субсидія розраховується на підставі середньомісячного доходу:

- за III і IV квартали попереднього календарного року - у разі, коли житлова субсидія призначається з початку неопалювального сезону;

за I і II квартали поточного календарного року - у разі, коли житлова субсидія призначається з початку опалювального сезону;

за два квартали, що передують місяцю, який передує місяцю звернення за призначенням житлової субсидії, - у разі, коли житлова субсидія призначається не з початку опалювального (неопалювального) сезону.

Житлова субсидія у випадку, коли наявна заборгованість, призначається з початку опалювального (неопалювального) сезону за умови документального підтвердження сплати заборгованості або укладення договору про її реструктуризацію, або оскарження заборгованості в судовому порядку (ухвали про відкриття провадження у справі) протягом двох місяців з початку такого сезону, в іншому випадку - з місяця, що настає за тим, в якому до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення надійшло документальне підтвердження сплати заборгованості або укладення договору про її реструктуризацію, або оскарження заборгованості в судовому порядку (ухвали про відкриття провадження у справі).

Для студентів, які не мають стипендії та навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх, професійно-технічних, вищих навчальних закладах і не одержують стипендію, у розрахунок субсидії за кожний місяць зазначеного періоду включається місячний дохід на рівні 0,5 розміру мінімальної заробітної плати, встановленої для працездатних осіб у відповідному періоді.

Для оформлення субсидії студенту, який зареєстрований один в житловому приміщенні або у гуртожитку, необхідно виконати наступні дії: 

 

 Крок № 1

Замовити та отримати у навчальному закладі довідку про навчання з вказанням термінів навчання.

 Крок № 2

У бухгалтерії навчального закладу отримати довідку про площу кімнати, нараховані платежі за фактично отримані житлово-комунальні послуги, наявність/відсутність заборгованості, та доходи за відповідний період.

 Крок № 3

Самостійно заповнити «Заяву про призначення житлової субсидії».

Самостійно заповнити «Декларацію про доходи і витрати осіб, які звернулися за призначенням житлової субсидії»

Наголошуємо, що заява і декларація вважаються такими, що не подані, у разі, коли:

- не внесені у повному обсязі відомості про членів домогосподарства (прізвище, ім’я та по батькові, сімейний стан, число, місяць і рік народження, серія (за наявності) та номер паспорта чи іншого документа, що посвідчує особу, реєстраційний номер облікової картки платника податків (крім осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку в паспорті);

- не внесені у повному обсязі відомості про членів сім’ї осіб із складу домогосподарства, доходи яких враховуються під час призначення субсидії (прізвище, ім’я та по батькові, сімейний зв’язок з особою із складу домогосподарства, число, місяць і рік народження, серія (за наявності) та номер паспорта чи іншого документа, що посвідчує особу, реєстраційний номер облікової картки платника податків (крім осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку в паспорті);

- не зазначені відомості про адресу домогосподарства та номери особових рахунків, а також номер мобільного телефону заявника;

- відсутня згода на обробку персональних даних про членів домогосподарства та членів сім’ї осіб із складу домогосподарства, доходи яких враховуються під час призначення субсидії, даних про доходи та майно.

 Крок № 4

Для подання зібраного пакету документів звернутись до управління праці та соціального захисту населення виконкому районної у місті ради за місцем розташування гуртожитка.

Також, можливе заповнення заяви та декларації із сканкопіями довідок в електронному вигляді на вебпорталі Мінсоцполітики https://subsidii.mlsp.gov.ua або відправлення пакету документів для призначення житлової субсидії поштою через поштові відділення «Укрпошта». У разі відсутності електронного цифрового підпису необхідно протягом місяця підписати особисто електронні документи в управлінні.

Будь ласка, не накопичуйте заборгованість за спожиті житлово-комунальні послуги, будьте відповідальними та уважними, скеровуйте свої дії у правильному напрямку!

Для більш детальної консультації та замовлення талону на прийом до спеціаліста необхідно звернутись за телефонами єдиної приймальні: 0983602004,  94-72-42, або за адресою управління: вул. Софії Перовської, буд. 16А.