Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Земельну ділянку під гаражем може отримати у користування лише його власник

Частинами другою та третьою статті 134 Земельного кодексу України встановлено, що не підлягають продажу на конкурентних засадах (земельних торгах) земельні ділянки державної або комунальної власності або права на них у разі розташування на земельних ділянках об’єктів нерухомого майна (будівель, споруд), що перебувають у власності фізичних або юридичних осіб. Тобто, якщо йдеться мова про забудовану земельну ділянку, на якій розміщено гараж, то надання земельної ділянки в оренду відбувається без проведення земельних торгів.

Розглянемо, чи потрібно і кому передавати в оренду земельну ділянку у випадку смерті фізичної особи-орендаря. Однак необхідно розуміти, що на збудований гараж у спадкодавця повинні бути правовстановлюючі документи.

Статтею 7 Закону України «Про оренду землі» встановлено, що право на оренду земельної ділянки переходить після смерті фізичної особи-орендаря, якщо інше не передбачено договором оренди, до спадкоємців, а в разі їх відмови чи відсутності таких спадкоємців - до осіб, які використовували цю земельну ділянку разом з орендарем і виявили бажання стати орендарями в разі якщо це не суперечить вимогам Земельного кодексу України та цього Закону.

До особи, якій перейшло право власності на гараж, що розміщений на орендованій земельній ділянці, також переходить право оренди на земельну ділянку.

Отже, ключовим для переходу права оренди після смерті фізичної особи-орендаря до його спадкоємців є перехід права власності на будівлю-індивідуальний гараж, що знаходиться на цій земельній ділянці, до спадкоємця.

 

Якщо за життя спадкодавцем не були оформлені належним чином документи на індивідуальний гараж, але право власності в нього виникло, то відповідно до пункту 66 Порядку державної реєстрації прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25. 12. 2015 № 1127, право власності спадкодавця на майно може бути зареєстроване за заявою спадкоємця. Отже, спочатку спадкоємець має оформити право власності на індивідуальний гараж в порядку спадкування, а потім вирішувати питання щодо переоформлення права оренди земельної ділянки, на якій цей гараж розміщений.

Нотаріус може одночасно видати свідоцтво про право на спадщину, в якому серед спадкової маси зазначити і право оренди земельної ділянки під гаражем. У такому випадку переоформлювати договір оренди не потрібно, адже право оренди вже буде зареєстровано за спадкоємцем в порядку спадкування. Достатньо буде укласти з спадкоємцем додаткову угоду щодо заміни сторони договору (орендаря) в порядку спадкування права оренди земельної ділянки.