Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Звітуємо територіальній громаді: відділ культури

Робота відділу культури у 2019 році як і завжди була спрямована на популяризацію та примноження культурних цінностей, підтримку талановитої молоді, задоволення культурних та духовних потреб населення, організацію його дозвілля та зміцнення національно-патріотичного виховання.

Відділ культури створює умови для розвитку культури в районі, - сприяє відродженню осередків традиційної народної творчості, національно-культурних традицій населення, художніх промислів і ремесл; сприяє роботі творчих спілок, національно-культурних товариств, асоціацій, інших громадських, мистецьких організацій на території району; надає пропозиції до відповідних органів про оголошення об’єктів, що мають історичну, культурну цінність, пам’ятками історії або культури, які охороняються законом; організовує роботу щодо охорони, реставрації, використання пам’яток історії культури, архітектури, містобудування, паркових і садибних комплексів, природних заповідників, розташованих у Саксаганському районі; інформує органи охорони культурної спадщини вищого рівня про пошкодження, руйнування, загрозу або можливу загрозу пошкодження, руйнування пам’яток, розташованих на території району, популяризує справу охорони культурної спадщини; готує районну Комплексну програму розвитку культури та мистецтва тощо. Організовує роботу районної комісії з питань впорядкування обігу продукції сексуального чи еротичного характеру.

У процесі виконання покладених на відділ активно співпрацює з структурними підрозділами виконкому районної у місті ради, органами місцевого самоврядування вищого рівня, а також із закладами культури та мистецтва, розташованими на території району, незалежно від їх відомчої підпорядкованості, та організаціями, які постійно чи тимчасово займаються культурно-концертною, виставочною діяльністю.

Відділ культури активно співпрацює в адміністративно-організаційному напрямку з двадцятьма закладами культури, які створюють сприятливі умови для розвитку народної творчості, сприяють формуванню позитивного іміджу району. Це:

  • Міський комунальний заклад «Палац культури «Мистецький» Криворізької міської ради, який вже 64 роки вважається одним з провідних центрів культури та творчості у місті Кривий Ріг. Кількість клубних формувань – 22, кількість любительських об’єднань – 9, кількість творчих колективів – 13, дев’ять з яких мають звання «зразковий» або «народний».  

За 2019 рік було проведено 253 культурно-мистецьких заходів, які відвідало 152580 глядачів.  

  • Комунальний заклад «Палац культури «Саксагань» Криворізької міської ради було засновано в далекому 1937 році. Кількість клубних формувань – 14, професійних – 1, аматорських – 8, любительських – 5. З яких 7 клубних формувань - це дитячі гуртки та колективи, а 7 клубних формувань закладу працюють для дорослих. Відвідують клубні формування 238 вихованців.

За минувший рік майже 29000 глядачів відвідало 115 культурологічних заходів.

  • Школи естетичного виховання представлено в районі трьома музичними школами (комунальні позашкільні мистецькі навчальні заклади «Криворізька міська музична школа №№ 3, 5, 13» Криворізької міської ради) й школою мистецтв (комунальний позашкільний мистецький навчальний заклаи «Криворізька міська школа мистецтв № 1» Криворізької міської ради).

Головним напрямком методичної та виховної роботи було вдосконалення методики викладання, підвищення якості форм і методів навчання, виконавської майстерності, активізації концертної діяльності учнів та викладачів. Учні та викладачі шкіл активно приймають участь в культурному району та міста.

Протягом року учасники колективів художньої самодіяльності брали участь у районних, міських, обласних, регіональних, Всеукраїнських та міжнародних конкурсах та фестивалях, в яких було здобуто 28 перемог Гран-Прі та 141 перше місце.

  • Централізовані бібліотечні системи – це комунальний заклад культури «Міська бібліотека для дорослих» Криворізької міської ради  (та п’ять бібліотек-філіалів та відділів) і комунальний заклад культури «Міська дитяча бібліотека» Криворізької міської ради  (з трьома бібліотеками-філіалами).

Загальний фонд бібліотек для дорослих Саксаганського району становить 1 914 663 екземпляри видань, з яких 1 751 969 - патентні документи. Протягом 2019 року бібліотечний фонд було поповнено на 881 екземпляр книг, а також 723 екземпляри періодичних видань. Протягом 2019 року бібліотечними працівниками бібліотек-філіалів для дорослих Саксаганського району було проведено 283 інформаційно-культурні заходи, на яких були присутні 6110 читачів, з яких 2830 осіб – юнацтво та молодь.

Станом на 01.12.2019 року в дитячих бібліотеках – філіалах району:

Кількість читачів - 9780  (план - 9000 )

Відвідування - 62700 (план -  63000)

Документовидача - 173373 (план - 180000)

Вже третій рік поспіль КЗК «Міська дитяча бібілотека» КМР бере участь у  міському конкурсі проєктів «Громадський бюджет». Отримавши підтримку громади заклад виграв конкурс і було придбано телевізори зі SMART. Реалізація нового проєкту «З ляльками граємо – книжки читаємо», який отримав підтримку громади в 3522 голоси, дасть можливість в 2020 році залучати дітей до книги лялькою.

  • Комунальне підприємство «Криворізький міський театр ляльок» Криворізької міської ради у 2019 році з метою розширення театральної пропозиції та підтримки глядацької зацікавленості випустив чотири нові  вистави. В червні та серпні обслуговувались  діти, що відпочивали в дитячих оздоровчих таборах. Долинський район - ДОТ «Сонячний», Геніченський район - ДОТ «Приморський», Скадовський район - ДОТ «Слава».

Для дітей, які відвідували  пришкільні табори показано 18 вистав, в тому числі 8 на базі театру (1565 чол.).

Вагомою частиною в організації культурного дозвілля є робота кінотеатру «Олімп» (ТОВ «Дрім-Волд»), філіал комунального закладу культури «Міський історико-краєзнавчий музей» Криворізької міської ради «Музей-квартира художника Г. І. Синиці», комунального підприємства «Криворіжкнига».

Культурне життя Саксаганського району динамічно розвивається, підтримка ініціатив завжди залишається важливим напрямком роботи районної влади, адже культура – це той життєдайний простір, що об’єднує, зцілює, згуртовує та надихає на доброчинні справи.