Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Звітуємо територіальній громаді: фінансовий відділ

Робота фінансового відділу виконкому районної у місті ради протягом звітного періоду була направлена на організацію та здійснення функцій по виконанню планових показників доходної та видаткової частин бюджету, контролю за дотриманням бюджетного законодавства на кожній стадії бюджетного процесу, координацію діяльності учасників бюджетного процесу з питань виконання районного у місті бюджету, а також його планування на наступний бюджетний період, відповідно до норм Бюджетного кодексу України, постанови Кабінету Міністрів України від 15 травня 2019 року № 555 «Про схвалення Прогнозу економічного і соціального розвитку України на 2020-2022 роки», Наказу Міністерства фінансів України від 29 березня 2019 року № 130 «Про затвердження Методичних рекомендацій щодо складання у 2019 році місцевих бюджетів на середньостроковий період» та листа Міністерства фінансів України від 05. 09. 2019 № 05110-14-6/22263 «Про особливості складання проєкту місцевого бюджету на 2020 рік та прогнозу місцевого бюджету на 2021-2022 роки».

У процесі виконання покладених на фінансовий відділ завдань, відділ співпрацює із Криворізьким північним управлінням Головного управління ДПС у Дніпропетровській області ДПС України, управлінням Державної казначейської служби України у м. Кривому Розі, департаментом фінансів виконкому Криворізької міської ради, структурними підрозділами виконкому районної у місті ради та розпорядниками бюджетних коштів всіх рівнів.

Також працівники відділу приймають активну участь у роботі робочих груп та комісій, створених у виконкомі районної у місті ради, а саме у роботі:

- робочої групи щодо надходжень плати за землю;

- робочої групи щодо забезпечення ефективного функціонування внутрішнього фінансового контролю, усунення порушень чинного законодавства та запобігання проявам корупції у сфері використання бюджетних коштів;

- комісії з питань забезпечення погашення суб’єктами господарювання заборгованості до бюджету, державних цільових фондів та із заробітної плати;

- адміністративної комісії,;

- комісії по формуванню пропозицій щодо потреби у субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на проєктні, будівельно-ремонтні роботи, придбання житла та приміщень для розвитку сімейних та інших форм виховання, наближених до сімейних, забезпечення житлом дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа;

- комісії щодо розгляду питань про звільнення громадян від оплати за соціальні послуги, надані комунальною установою «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) у Саксаганському районі» Криворізької міської ради;

- комісії із соціального страхування.

Відділом здійснюється робота по розробці проєктів нормативних актів районної у місті ради та її виконкому з питань затвердження та виконання районного у місті бюджету, тощо. Так, за січень-листопад поточного року відділом підготовлено 33 проєкти таких актів, у тому числі:

- 14 проєктів рішень виконкому районної у місті ради, а саме: про погодження внесення змін до районного у місті бюджету, про заходи щодо організації виконання в 2019 році районного у місті бюджету, про погодження звітів про виконання районного у місті бюджету за I квартал, за I півріччя та 9 місяців 2019 року;

- дев’ять проєктів рішень районної у місті ради про затвердження звіту про виконання районного у місті бюджету за 2018 рік, про внесення змін до районного у місті бюджету на 2019 рік;

- 10 проєктів розпоряджень голови районної у місті ради, а саме: про внесення змін до показників районного у місті бюджету на 2019 рік, про затвердження плану заходів із забезпечення складання проєкту районного у місті бюджету на 2020 рік та його прогнозу на 2021, 2022 роки та змін до такого плану заходів.

Також у звітному періоді фінансовим відділом була підготовлена та надана інформація районній у місті раді щодо виконання районного бюджету за I квартал, за I півріччя та за 9 місяців 2019 року.

Районний у місті бюджет на 2019 рік було затверджено – 26 грудня 2018 року. Це дало змогу розпочати 2019 рік з головним фінансовим документом. У січні поточного року фінансовим відділом було складено та затверджено постійний розпис районного у місті бюджету на 2019 рік, збалансовано помісячно доходи та видатки, що дозволило здійснювати фінансування видатків у повному обсязі вже починаючи з січня. Вчасно були розроблені заходи по виконанню районного бюджету та поставлені завдання всім учасникам бюджетного процесу.

З метою забезпечення своєчасної підготовки матеріалів до річного звіту про виконання місцевих бюджетів, у лютому 2019 року складено та надано до департаменту фінансів виконкому Криворізької міської ради річний звіт про виконання районного у місті бюджету за 2018 рік. Також у лютому поточного року фінансовим відділом підготовлено та надано до департаменту фінансів виконкому Криворізької міської ради всі необхідні матеріали до зведеного бюджету міста на 2019 рік з аналітичними таблицями та пояснювальними записками за доходами та видатками, а також по кожній галузі бюджетної сфери.

У 2019 році виконання районного у місті бюджету здійснюється за програмно-цільовим методом. Головними розпорядниками коштів було складено звіти про виконання паспортів бюджетних програм за 2018 рік. Проведена оцінка ефективності бюджетних програм. Розпис видаткової частини районного у місті бюджету на 2019 рік складено із застосуванням програмної класифікації видатків.

Також, відповідно до вимог програмно-цільового методу, фінансовим відділом було перевірено відповідність паспортів бюджетних програм рішенню районної у місті ради про бюджет на 2019 рік. Паспорти бюджетних програм затверджені спільними наказами головних розпорядників та фінансового відділу, а по головному розпоряднику бюджетних коштів – виконкому Саксаганської районної у місті ради – наказами фінансового відділу та розпорядженнями голови районної у місті ради. Протягом звітного періоду внесення змін до паспортів бюджетних програм здійснювалось шляхом затвердження їх у новій редакції, у порядку та випадках, передбачених чинним законодавством.

Протягом звітного періоду фінансовим відділом систематично здійснювався аналіз виконання районного у місті бюджету за доходами, видатками та у розрізі кодів бюджетної класифікації.

За підсумками роботи січня-листопада 2019 року виконання бюджету району по власних доходах загального фонду забезпечено на 104,1 %. До районного у місті бюджету за 11 місяців надійшло 16,9 млн грн. Понад план отримано 657,0 тис. грн.

У 2019 році найбільшу питому вагу у власних надходженнях районного у місті бюджету займає податок на нерухоме майно, якого за 11  місяців мобілізовано до бюджету в обсязі 9,7 млн. грн., 104,7 % до плану.

Також до районного у місті бюджету надійшло акцизного податку – 7,0 млн. грн., або 103,2 % до плану; плати за надання адміністративних послуг – 138,7 тис. грн., або 105,7 % до плану; адміністративних штрафів – 30,2 тис. грн. при плані звітного періоду 31,2 тис. грн.

Надходження до загального фонду з державного, обласного та міського бюджетів у вигляді субвенцій та дотації склали 219,7 млн. грн., або 95,6 % до плану, в тому числі:

- субвенцій з державного, обласного та міського бюджетів – 170,5 млн. грн.;

- дотації з міського бюджету – 49,2 млн. грн.

Усього до доходної частини загального фонду районного у місті бюджету (з урахуванням міжбюджетних трансфертів) мобілізовано 236,6 млн. грн. або 96,2 % до уточненого плану. До спеціального фонду бюджету (без урахування власних надходжень бюджетних установ) надійшло субвенції з міського бюджету (на фінансування проектів-переможців конкурсу місцевого розвитку «Громадський бюджет») у сумі 2,7 млн. грн., або 99,9 % до плану.

В цілому за 11 місяців 2019 року доходи районного у місті бюджету (без власних надходжень бюджетних установ) виконано у сумі 239,3млн. грн.

Обсяг фінансових ресурсів, отриманий від виконання планових показників доходної частини районного у місті бюджету, дозволив забезпечити своєчасне фінансування бюджетних установ, реалізацію заходів районних програм, відповідно до пропозицій головних розпорядників коштів.

При фінансуванні видатків, фінансовим відділом виконкому районної у місті ради постійно здійснювалась перевірка відповідності наданих пропозицій на фінансування розпису районного у місті бюджету, кошторисам та встановленим бюджетним призначенням.

В цілому, видатки районного у місті бюджету за 11 місяців поточного року профінансовано на суму 236,0 млн. грн., у тому числі:

- по загальному фонду – 230,9 млн. грн.;

- по спеціального фонду – 5,1 млн. грн. (бюджет розвитку).

У першу чергу, забезпечено фінансування захищених статей (заробітна плата, харчування, медикаменти, оплата за спожиті енергоносії, виплати соціальних допомог населенню, тощо. Відповідно до чинного законодавства, при виплаті заробітної плати працівникам бюджетної сфери з січня 2019 року здійснюється доплата до розміру мінімальної заробітної плати 4 173 грн.

У структурі всіх видатків загального фонду бюджету переважають захищені статті, так за звітний період їх розмір становить 221,8 млн. грн., що складає 96,1 % від загального обсягу видатків, зокрема:

- на соціальні виплати спрямовано 170,8 млн. грн.;

- видатки на оплату праці з нарахуваннями працівникам бюджетної сфери склали 49,6 млн. грн.;

- на придбання медикаментів та продуктів харчування використано 180,4 тис. грн.;

- на оплату енергоносіїв направлено 1,3 млн. грн.

За рахунок субвенцій з державного бюджету на виплату різних видів соціальних допомог мешканцям району спрямовано 117,3 млн. грн., контингент отримувачів складає близько семи тисяч осіб.

Видатки на надання пільг та субсидій населенню за рахунок субвенцій з державного бюджету склали 52,6 млн. грн.

Видатки на утримання бюджетних установ соціального захисту склали 20,4 млн. грн., в тому числі:

- територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) – 16,6 млн. грн., у тому числі придбано обладнання в рамках проекту конкурсу місцевого розвитку «Громадський бюджет» у 2019 році «Вік живи – вік учись» на суму 114,0 тис. грн. (ноутбук, проектор, акустична система, проекційний екран, мережеві фільтри, світильники стельові, меблі, тощо);

- центру соціальної реабілітації дітей з інвалідністю – 3,8 млн. грн.

На заходи районної програми з благоустрою видатки за звітний період склали 7,3 млн. грн.

Також за 11 місяців 2019 року здійснено видатки на проведення районних заходів програм соціальної спрямованості, культури, фізичної культури і спорту, які склали 1,4 млн. грн.

Видатки на утримання виконкому районної у місті ради склали 37,0 млн. грн.

Протягом звітного періоду було досягнуто перевиконання доходної частини районного у місті бюджету. Завдяки додатково отриманому від перевиконання фінансовому ресурсу, на підставі офіційних висновків фінансового відділу було збільшено планові показники видатків на загальну суму 1,4 млн. грн. Зазначені кошти спрямовано на заходи з благоустрою району у сумі 720,0 тис. грн. (викошування газонів та карантинних бур’янів на територіях загального користування – 390,0 тис. грн., встановлення дитячих / спортивних майданчиків – 140,0 тис. грн., ліквідація стихійних сміттєзвалищ з територій загального користування у межах району – 140,0 тис. грн., прибирання та утримання в належному санітарному стані територій загального користування у межах району – 50,0 тис. грн.) та на утримання виконкому районної у місті ради – 675,0 тис. грн. (капітальний ремонт каналізаційної системи – 290,0 тис. грн., придбання комп’ютерної та оргтехніки - 155,5 тис. грн., поточний ремонт – 90,0 тис. грн., придбання меблів для обладнання робочого місця відділу реєстрації місця проживання громадян виконкому районної у місті ради та диванів для відвідувачів – 56,6 тис. грн., інші невідкладні видатки – 82,9 тис. грн.).

Фінансовим відділом постійно ведеться робота щодо забезпечення складання та надання до департаменту фінансів виконкому Криворізької міської ради реєстрів сум пільг та субсидій, що підлягають перерахуванню за рахунок субвенцій з Державного бюджету України. Щомісяця приймаються реєстри обсягів спожитих енергоносіїв та спожитих послуг від підприємств, які надають житлово-комунальні послуги; від управління праці та соціального захисту населення виконкому районної у місті ради приймаються акти звіряння розрахунків за надані послуги з підприємствами-надавачами послуг разом з інформацією про суми фактично нарахованих пільг/субсидій. Протягом звітного періоду профінансовано видатки на надання пільг та субсидій населенню за рахунок субвенцій з державного бюджету у сумі 52,6 млн. грн.

З метою недопущення порушень бюджетного законодавства, фінансовим відділом виконкому районної у місті ради згідно із затвердженими планами на 2019 рік проведено чотири перевірки по внутрішньому фінансовому контролю, а саме:

- в управлінні благоустрою та житлово-комунального господарства та в управлінні праці та соціального захисту населення проведені перевірки з питання правильності складання звітів про виконання паспортів бюджетних програм за 2018 рік та паспортів бюджетних програм на 2019 рік;

- в комунальній установі «Центр соціальної реабілітації дітей з інвалідністю» Криворізької міської ради проведено перевірку правильності нарахування і виплати заробітної плати за період з 01. 04. 2018 по 01. 04. 2019;

- в комунальній установі «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) у Саксаганському районі» Криворізької міської ради проведено перевірку правильності нарахування і виплати заробітної плати за січень-липень 2019 року.

Також проведені перевірки 32 кошторисів доходів і видатків на 2019 рік.

Порушень, що призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів, вказаними перевірками не виявлено

 Слід зазначити, згідно з Законом України «Про доступ до публічної інформації» всі рішення та розпорядження, проєкти яких готує фінансовий відділ, розміщуються на офіційному веб-сайті виконкому районної у місті ради у встановлені терміни.

Також на офіційному веб-сайті виконкому у розділі «Діяльність» щомісяця розміщується детальна інформація про надходження до районного у місті бюджету та фінансування видатків.

З метою додержання вимог чинного законодавства, а саме: на виконання ст. 28 Бюджетного кодексу України, фінансовим відділом забезпечено публікацію звітів про виконання районного у місті бюджету за I квартал та за I півріччя 2019 року у Криворізькій міській газеті “Червоний Гірник”.

Відповідно до вимог Бюджетного кодексу України, у березні поточного року відділом було організоване та проведене публічне представлення інформації про використання коштів районного у місті бюджету за минулий рік головними розпорядниками.

У поточному році продовжується робота щодо наповнення модулю «Відкритий бюджет» на порталі «Криворізький ресурсний центр». На модулі розміщена детальна інформація про районний у місті бюджет на 2019 рік та про виконання районного у місті бюджету за доходами та видатками за звітні періоди 2019 року.

З метою забезпечення своєчасної підготовки матеріалів до проєкту районного у місті бюджету на 2020 рік, відповідно до бюджетного календаря підготовки Державного та місцевих бюджетів, з серпня поточного року ведеться робота по формуванню проєктних показників районного у місті бюджету на 2020 рік та його прогнозу на 2021, 2022 роки. У серпні поточного року відділом розроблено план заходів із забезпечення складання проєкту районного у місті бюджету на 2020 рік та його прогнозу на 2021, 2022 роки, який затверджено розпорядженням голови районної у місті ради від 22 серпня 2019  року №  200-р. Також відділом розроблено та доведено до головних розпорядників коштів районного у місті бюджету інструкцію з підготовки бюджетних запитів на 2020 рік. Всім учасникам бюджетного процесу були поставленні завдання щодо планування проєкту бюджету та його прогнозу.

Попередні проєктні показники на 2020 рік, підготовлені головними розпорядниками бюджетних коштів, було опрацьовано фінансовим відділом та надано до департаменту фінансів виконкому міської ради з необхідними обґрунтуваннями та розрахунками.

Департаментом фінансів виконкому міської ради 28 листопада 2019 року доведено проєктні показники на 2020 рік.

Фінансовим відділом спільно з головними розпорядниками бюджетних коштів ведеться робота щодо складання проєкту районного у місті бюджету на 2020 рік та його прогнозу на 2021-2022 роки для подання його на розгляд виконкому та районної у місті ради.