Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Соціальне страхування

Кожного ранку, готуючись до чергового насиченого робочого дня, ми рідко замислюємося над тим, як саме він пройде і що чекає нас завтра або через тиждень. Проте усі ми чітко усвідомлюємо свою вразливість і те, що будь-якої миті може статися щось таке, що потягне за собою тимчасову непрацездатність і, як наслідок, необхідність виплати допомоги з цієї причини.

У виконкомі Саксаганської районної у місті ради, як і на будь-яких інших підприємствах, в установах, організаціях, створена та діє комісія із соціального страхування, яка виконує свої функції в межах чинного законодавства.

Одним із нововведень в переліку нормативно-правової бази зазначеної комісії є Постанова Правління ФССУ «Про затвердження Положення про комісію (уповноваженого) із страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності» від 19 липня 2018 року № 13, яка набрала чинності 27 липня 2018 року. До нового Положення не включили непрацюючі норми щодо надання за кошти Фонду соцстраху путівок до санаторіїів та (або) санаторіїв-профілакторіїв застрахованим особам та членам їх сімей, путівок до дитячих оздоровчих закладів, новорічних подарунків.

Незмінною лишається вимога щодо створення комісії при чисельності застрахованих осіб понад 15 працюючих за наймом. Така комісія приймає рішення про призначення або відмову в призначенні матеріального забезпечення (допомоги по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною), вагітності та пологах, на поховання) і передає його роботодавцю для проведення виплат, здійснення розрахунків тощо.

Водночас комісія із соціального страхування підприємства зобов’язана приймати рішення про відмову в призначенні матеріального забезпечення, про припинення його виплати (повністю або частково), розглядати підставу і правильність видачі та заповнення листків непрацездатності й інших документів, які є підставою для надання матеріального забезпечення.

Дещо змінився бланк протоколу засідання комісії. Так, було прибрано розділ, до якого вносилися відомості про призначення путівок до санаторіїв і санаторіїв-профілакторіїв застрахованим особам, членам їх сімей та студентам. Більше змін у формі вказаного протоколу немає.

З 01 жовтня 2018 року почала діяти нова форма заяви-розрахунку для надання матеріального забезпечення застрахованим особам, затверджена постановою Правління ФССУ від 19 липня 2018 року № 12.

З обома зазначеними постановами детальніше Ви можете ознайомитись на офіційному сайті Фонду соціального страхування України, перейшовши за посиланням: http://www.fssu.gov.ua/fse/control/main/uk/index.