Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Різдво Христове!

Нова радість стала,
Яка не бувала
Над вертепом звізда ясна
Увесь світ засіяла…

 

Різдво Христове – одне з найважливіших свят у році, що має багатовікові традиції. За Юліанським календарем святкування припадає на 7 січня. Різдво належить до великих християнських, так званих дванадесятих свят, які відзначаються особливо урочисто. У X столітті християнство було запроваджено на Русі, й відтоді свято Різдва Христового стало невід’ємною частиною нашої культури.

Надзвичайно цікавою традицією напередодні Різдва є Свята Вечеря або «Багата кутя», до якої обов’язково входять дванадцять (за кількістю апостолів) пісних страв, кожна з яких має свій символ. Головна страва кутя – символізує єднання з Богом.

Свята Вечеря розпочинається молитвою. Господар запалює різдвяну свічку, що символізує пам'ять про душі предків, а також зірки, які з'явилися на небі, коли народився Христос. На вечерю збирається вся родина. Прийнято, де б хто не був, повертатися у цей час до домівки, щоб наступний рік був нерозлучним.

На почесному місці в домі повинен стояти дідух – житній чи пшеничний сніп, який символізує урожай, добробут і є оберегом роду. Його роблять у період жнив, після закінчення збору урожаю. Збирають його з різних злакових видів культур: колосків жита, пшениці, вівса, проса, а також додають у сніп різні духмяні трави.

Також головними атрибутами Різдва є різдвяна зірка та різдвяний вінок. Різдвяний вінок плетуть з гілок сосни, ялини, ялиці і прикрашають свічками, стрічками, дерев’яними фігурками. Його підвішують над дверима, на стіну або кладуть на різдвяний стіл.

Після Святої Вечері починалося колядування. Діти співали під вікнами у сусідів. Вони підходили до хати, просили господаря благословення на колядування. І за це отримували солодощі або гроші.

Щиро вітаємо з Різдвом Христовим та запрошуємо всіх саксаганців та гостей району на урочисті святкові богослужіння, які відбудуться в ніч з 06 на 07 січня у православних храмах нашого району, з графіком яких ви можете ознайомитись за посиланням:

https://srvk.gov.ua/ua/news/pg/211219999825073_n/.

Тож нехай зі сходженням першої Різдвяної Зорі у серце кожного прийдуть спокій та радість, мудрість, наснага та міцна віра у всепереможне добро.

Зі святом! Христос народився!