Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Попередження та правила поведінки населення у разі дій терористичного характеру

Тероризм – незнане на практиці до недавнього часу дійство нажаль входить до переліку найчастіших слів, що характеризують сьогодення.

Початок 2019 року для Саксаганського району видався не спокійним. Спочатку освітній процес трьох освітніх закладів району було перервано повідомленням про мінування. Нещодавно мешканців будинків 5,6,7 на вул. Генерала Радієвського були сполохані таким же повідомленням.

На щастя ці анонімні повідомлення виявилися хибними, але жодна людина не застрахована від можливості опинитися в незвичній тривожній ситуації яка пов’язана з загрозою виникнення терористичного акту.

Одним з розповсюджуваних видів терористичного акту є вибухи або застосування небезпечних хімічних речовин в людних місцях: кінотеатрах, торговельних центрах, закладах громадського харчування, громадському транспорті; під час проведення урочистих та святкових заходів - парадів, мітингів; концертів. Також даний вид теракту може бути запланований до проведення в соціальних або важливих адміністративних  об’єктах: в школах, дитячих садках, медичних закладах, в органах влади, прокуратури, міліції. Оскільки метою терористичного акту є залякування якнайбільшої кількості людей, то й об’єкти обираються за критеріями кількості населення (можливих жертв) та значущості об’єкту.

Боротьба з тероризмом не лишає осторонь жодну людину. Тому свідоме ставлення до своїх можливостей щодо попередження терактів – це обов’язок кожного громадянина.

Отже, що потрібно знати та як діяти, щоб мінімізувати можливість терористичних проявів в нашому місті.

1. Ознаки небезпечних предметів, що можуть маскувати вибухові пристрої або небезпечні хімічні речовини:

- залишені без догляду валізи, пакунки, коробки, дитячі іграшки (м’які великого розміру);

- розміщення предметів в незвичайних місцях: наприклад коробка з під торту долі в адміністративній установі, велика м’яка іграшка в громадському транспорті в годину «пік», валіза в холі школи чи садка, пакет що висить на ручці вхідної двері під’їзду.

- закріплення на дверях, вікнах будь-яких сторонніх підозрілих предметів наявність поблизу або в самих дверних та віконних прорізах дротів, ниток, важелів, шнурів тощо.

- наявність не властивих даному предмету або неправильно розташованих елементів: дротів, антен, цифрових табло, таймерів, шматків ізолюючої стрічки, прикріплений мобільний телефон;  

- запах або залишки (плями) біля предметів паливо-мастильних матеріалів;

- зовнішня схожість предмета на боєприпаси, піротехнічні вироби.

2. Вибуховий пристрій може знаходитися у автомобілі, або зовні будівель в елементах зовнішнього благоустрою (в баках для сміття, урнах, великих вуличних вазонах для квітів, під лавочками тощо). Тобто звертайте увагу на незнайомі автомобілі, на вищеназвані елементи благоустрою, якщо їх місце розташування раптово змінено та наближено до входів до громадських будівель або людних місць.

3. Сумно відомі випадки скоєння терактів терористами-смертниками. Звертати на себе увагу повинна людина:

- яка вдягнена не по сезону або не по розміру у теплий об’ємний одяг;

- з одягу яких видніються дроти, та інші вище перелічені ознаки вибухових пристроїв;

- яка перебуваючи в місці скупчення людей або у громадській будівлі дуже нервує та безцільно рухається, або зупинилася в незручному місці.

Якщо ви помітили таку людину зверніть на неї увагу служби охорони даного закладу чи установи або повідомте службу 102.

4. Що робити у різ виявлення небезпечних предметів:

- не торкатися підозрілого предмета, не підходити до нього, не палити;

- швидко розпитати оточуючих щодо належності даного предмету (задля попередження хибної тревоги) – можливо власник  речей знаходиться поруч та залишив їх за необхідності;

у разі якщо власника не виявлено:

- за можливості не використовуючи мобільний телефон, повідомити службу 102, 101 або будь-який орган влади. Якщо іншого засобу зв’язку немає, дзвонити з мобільного телефону можна лише відійшовши на значну відстань від предмету або укрившись за надійною захисною спорудою (бетонним парканом, будівлею, уникаючи стіни з великими вікнами);

- попередити оточуючих про небезпечну знахідку та щодо заборони користування мобільним телефоном і паління;

- за можливості забезпечити охорону підозрілого предмета і небезпечної зони, обмежити доступ до нього сторонніх людей;

- провести евакуацію людей з будівлі самотужки, або вимагати її проведення в керівника даного закладу;

- за можливості вести спостереження за підозрілим предметом з значної відстані або з-за захисної споруди, дочекатися представників міліції, служби надзвичайних ситуацій або органів влади та вказати їм на небезпечну знахідку. Виконувати всі вимоги фахівців, що прибули на місце події;

- запам’ятати осіб, які залишили підозрілий предмет та їх транспорт.

Дані поради актуальні в першу для керівників закладів та установ. Але кожен громадянин повинен їх знати, та пам’ятати, що знання даних порад та правил якоїсь миті можуть врятувати вам життя та здоров’я.