Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Як поводитися під час урагану

Гідрометцентр вже попереджав про те, що погодних аномалій в наших широтах стане тільки більше через зміни клімату на планеті. І судячи з усього треба задуматися про правила безпечної поведінки під час стихії. Ось головні з них.

1. Якщо ви знаходитесь в квартирі під час урагану, щільно закрийте всі вікна та вентиляційні отвори.

2. По можливості звільніть балкон від пожежонебезпечних предметів.

3. Вимкніть всі електроприлади, перекрийте газ.

4. Під час грози не варто користуватися міською телефонною лінією.

5. Якщо насувається смерч, сховайтеся в підвалі, попередньо взявши з собою документи, гроші, воду, ліхтарик та медикаменти. Якщо ж у вас немає підвалу, то залишайтеся у внутрішніх кімнатах або ванній. Відносно безпечно в коридорі. А ось наближатися до вікон не можна ні в якому разі.

6. Якщо ураган застав вас на вулиці, намагайтеся триматися подалі від мостів, естакад, будівель, дерев, машин, банерів - всього того, що може на вас впасти. Сховатися можна в метро або в добре укріпленому будинку. А от від тимчасових будівель, таких як торгові намети, тримайтеся подалі.

7. На відкритій місцевості сховатися можна в будь-якому заглибленні. Ляжте там на землю і закрийте голову руками або одягом.

8. Урагани супроводжуються грозою з блискавками. Тому не можна перебувати на узвишшях, поблизу лінії електропередачі, поруч з самотніми деревами або будівлями. Також відійдіть від усіх легкозаймистих об'єктів, наприклад, заправок.

9. Якщо смерч застав вас у авто, потрібно постаратися залишити машину у якоїсь стіни по ходу вітру, а самому - сховатися хоч в кювет.

10. Після проходження смерчу або урагану не можна торкатися до обірваних проводів ЛЕП, а також самостійно вмикати електрику. Тільки під контролем спеціаліста, який повинен заздалегідь перевірити справність проводки.

11. На вулиці навіть після урагану продовжуйте триматися подалі від усього, що може на вас впасти, наприклад, дерев або рекламних щитів.

12. Не можна заходити в пошкоджені буревієм будівлі. Це можна зробити тільки після дозволу рятувальників. Навіть якщо цей будинок - ваш власний.