Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

До відома мешканців району щодо звернення недієздатних осіб

Відбулися зміни щодо права звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування громадян, які визнано судом недієздатними, тобто, які внаслідок психічного розладу не здатні усвідомлювати значення своїх дій.

Конституційний Суд України прийняв рішення, в якому зазначає, що недієздатні особи не можуть завжди і повністю залежати від волі іншої людини щодо реалізації їх права на звернення. А отже, на думку Суду, визнання судом громадянина недієздатним не означає, що він не має права звернутись до органів державної влади, місцевого самоврядування, їх посадових і службових осіб.

На законодавчому рівні наразі запроваджується система правових норм, яка, з одного боку, забезпечуватиме реалізацію недієздатними права звернення, а з іншого – надаватиме можливість органам державної влади, місцевого самоврядування, посадовим та службовим особам не розглядати очевидно беззмістовні звернення.