Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Пенсія освітян за вислугу років

Питання пенсійного забезпечення працівників освіти врегульовано законами України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі – Закон 1058) та «Про пенсійне забезпечення».

Відповідно до зазначених законів освітяни мають право на пенсію за вислугу років незалежно від віку. Починаючи з 4 червня 2019 року  виплати вказаній категорії громадян призначаються за умови набуття необхідного спеціального стажу на вищевказані дати:

  • на 1 квітня 2015 року – не менше як 25 років;
  • на 31 грудня 2015 року – 25 років 6 місяців;
  • на 11 жовтня 2017 року – 26 років 6 місяців.

Перелік посад і закладів освіти, робота в яких дає право на пенсію за вислугу років затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 04.11.1993 № 909.

Умовою для призначення пенсії за вислугу років, окрім наявності необхідного спеціального стажу, є звільнення з посади, що дає право на цей вид пенсії.

Розмір пенсії за вислугу років залежить від тривалості страхового стажу і розміру офіційної заробітної плати особи. Також має значення середня заробітна плата в Україні, яка визначається по показниках заробітної плати за три календарні роки, що передують року звернення за призначенням пенсії. Таким чином, на розмір пенсії впливає рік виходу на пенсію.

Якщо після призначення пенсії за вислугу років особа знову працевлаштовується на посаду, що дає право на таку пенсію, то виплата пенсії припиняється. Після звільнення виплата пенсії за вислугу років поновлюється. При цьому пенсія по-новому не розраховується і показник середньої зарплати в Україні залишається той, що застосовувався під час призначення пенсії.

Якщо після призначення пенсії за вислугу років особа продовжує працювати на посадах, що не дають права на пенсію за вислугу років, то зараховувати цей стаж, тобто здійснити перерахунок пенсії, можливо лише після досягнення загальновстановленого пенсійного віку.

Спеціальний стаж, який дає право на пенсію за вислугу років, має значення ще для однієї виплати.

Відповідно до пункту 7-1 Прикінцевих положень Закону № 1058 педагогічним працівникам при призначенні пенсії за віком виплачується грошова допомога, яка не підлягає оподаткуванню, в розмірі 10 місячних пенсій станом на день її призначення.

Право на таку допомогу мають особи, які на день досягнення загальновстановленого пенсійного віку працювали в закладах та установах державної або комунальної власності на посадах, робота на яких дає право на призначення пенсії за вислугу років і мають страховий стаж на таких посадах чоловіки – 35 років, жінки – 30 років, і головне — якщо вони до цього не отримували будь-яку пенсію. Порядок обчислення страхового стажу, що дає право на призначення грошової допомоги, та її виплати затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 23.11.2011 № 1191.

За більш детальною інформацією Ви можете звернутися до управління праці та соціального захисту населення виконкому Саксаганської районної у місті ради за адресою: вул. Софії Перовської, 16 А, телефон 098-360-20-04, 94-72-42, або пишіть на електронну пошту: [email protected]