Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Державний Гімн України

«Гімн України - дивовижний. Спочатку він начебто не справляє враження, але це лише на перший погляд. Цю патріотичну пісню Вербицький створив як церковний композитор. У гімнах ніде такого немає! Це унікальний твір: у ньому є ознаки літургійного початку. У ньому затонула пам'ять про літургію, про всеношну. У наспіві немов дме вітер, немов гілки дерев співають...»

Валентин Сильвестров

Композитор

06 березня 2003 року слова гімну України, які Павло Чубинський написав 159 років тому, були затверджені Законом України «Про Державний Гімн України».

Відтоді перший куплет та приспів пісні «Ще не вмерла України і слава, і воля» офіційно стали українським символом поряд із гербом та прапором.

Перша публікація тексту вірша Павла Чубинського відбулась у львівському журналі «Мета» у 1863 році. Отримавши поширення на Західній Україні, вірш не пройшов повз увагу релігійних діячів того часу. Один із них, отець Михайло (Вербицький), знаний композитор свого часу, захоплений віршем Павла Чубинського написав музику до нього. Вперше надрукований у 1863, з нотами - в 1865.

Перше публічне виконання відбулось 10 березня 1865 у Перемишлі як завершальний номер концерту, присвяченого Тарасові Шевченку.

Поважаймо ж символи нашої держави та пишаймося її здобутками!