Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Всеукраїнська акція «Посади своє дерево»

В жовтні місяці ГО «Всеукраїнська екологічна ліга» (ВЕЛ) буде проводитись акція «Посади своє дерево».

Таку акцію проводять двічі на рік: навесні та восени члени ВЕЛ, залучаючи всіх небайдужих громадян, дітей і молодь, висаджуючи дерева та кущі на вулицях, у парках, скверах, бульварах, а також на пришкільних ділянках та в дендраріях. Озеленюють прибережні смуги струмків, річок, ставків тощо.

Метою акції є збільшення зелених легенів міст та сіл, формування нового, не споживчого відношення до довкілля, екологічної культури у населення, виховання відповідальності кожного за збереження багатства і краси природи, поширення знань про стан, значення та захист зелених насаджень.

Протягом останніх 500 років Україна втратила понад дві третини лісів і нині за лісистістю посідає передостаннє місце в Європі. Ліси в нашій державі займають площу приблизно 9 млн. га, тобто 15% її території.

Знищення лісів зумовило не лише дефіцит деревини для промисловості України, почалися процеси, які можуть стати незворотними. Вже зараз великі території, насамперед на півдні та сході України, відчувають нестачу води, і це прискорює деградацію природного середовища.

Для того, щоб посадити дерево, необхідно здійснити кілька етапів:

- визначити територію для висаджування дерев;

- погодити садіння дерев (кількість та види) з органами державної влади, місцевого самоврядування;

- розмітити місця висаджування дерев та погодити з фахівцями-дендрологами;

- підготувати територію для розміщення посадкових місць, ділянку, призначену для садіння дерев і чагарників, у першу чергу очищують від сміття, у тому числі природного;

- підготувати посадкові ями, під час копання ям верхні шари ґрунту складають в один бік, нижні - в інший. Якщо ґрунт із ям зовсім непридатний (будівельне сміття, важка глина та ін.), його замінюють доставленою з іншого місця родючою землею.

- правильно вибрати час садіння у залежності від погодних умов.

Дерева і чагарники можна висаджувати ранньою весною після відтавання ґрунту до початку розпускання листків, і пізньої осені, під час листопада. У разі весняного садіння деревні породи краще приживаються, ніж під час осіннього.

Безпосередньо перед садінням рослини дно підготовленої ями необхідно розпушити на глибину 10 - 15 см. Потім у яму насипають родючий ґрунт приблизно на дві третини її глибини та ущільнюють притопуванням.

Проте у будь - якому разі кореневій системі рослини під час висаджування бажано надати вільну форму розташування без перегинів, загинів, підвертання. Тому в процесі заповнення ями ґрунтом необхідно стежити, щоб через надлишок землі не довелося підрізати кореневу систему.

Саджанці перед садінням ретельно оглядають, усе пошкоджене, сухе коріння обрізають. Так само обрізають сухі, розмочалені кінці здорових коренів. Зрізи роблять навскіс, щоб вони були повернуті до поверхні насипаної на дно ями землі.

Перед садінням необхідно вмочити коріння рослини у бовтанку. Саджати дерево зручніше вдвох. Один ставить дерево на втрамбований горбик землі і розправляє корені, при цьому треба стежити, щоб коренева шийка була на 6 - 8 см вище рівня землі з тим, щоб після осаджування землі в ямі коренева шийка опинилася на одному рівні з поверхнею ґрунту.

Після встановлення дерева в ямі засипається рівномірно коріння пухкою землею. Навколо посадженого дерева формують валик висотою 10 - 12 см і виливають в ямку 2 - 3 відра води, що ущільнює ґрунт, краще зв’язує його з корінням.

При виборі рослин для конкретних умов виростання слід враховувати їхні біологічні властивості і відношення до основних чинників навколишнього середовища. У даному випадку перемінним чинником є вода, потреба в якій у різноманітних деревних рослин неоднакова. Через різний рельєф території що озеленюється (крутий берег, пологий берег, низова ділянка заплави та ін.), близькості або дальності залягання ґрунтових вод, а також можливості затоплення даної території навесні, асортимент використовуваних деревних і чагарникових порід може змінюватися.

Отже, приєднаймося до Всеукраїнської акції «Посади своє дерево» і зробімо наше місто красивішим, зеленішим та екологічнишим!

За матеріалами сайту ГО «Всеукраїнська екологічна ліга»