Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

5 вересня 2020 року стартує активна підготовка до виборів!

30 серпня відбулося чергове засідання Центральної виборчої комісії, і саме там затвердили дату про початок виборчого процесу місцевих виборів.

Ухвалений наприкінці 2019 року Виборчий кодекс України вніс до законодавства зміни, які дозволяють громадянам голосувати на місцевих виборах за місцем фактичного проживання, а не за місцем реєстрації. Це дасть можливість внутрішньо переміщеним особам та трудовим мігрантам, повноцінно впливати на життя громади, де вони фактично перебувають.

Також можливо визначити свою виборчу адресу, якщо немає зареєстрованого місця проживання.

Наприклад, це і молоді люди з тимчасово окупованої території, які були зареєстровані в гуртожитку свого навчального закладу, а після завершення навчання були зняті з реєстрації й не можуть поставити собі позначку про реєстрацію, проживаючи в другому місті, і люди, які були зняті з реєстрації за рішенням суду після розлучення, і особи, які знаходяться на обліку в будинках нічного перебування.

Такі громадяни можуть подати заяви на визначення виборчої адреси попри відсутність реєстрації. Це можна зробити безпосередньо у відділі ведення Державного реєстру виборців за місцем проживання, надав мотивовану заяву.

У заяві необхідно лише вказати адресу житла, за якою виборець фактично проживає та яку просить визначити його новою виборчою адресою.

Також змінити адресу можна у режимі онлайн. Для цього необхідно зайти у Кабінет виборця на сайті  www.drv.gov.ua. Знайти розділ "Заяви, запити". Натиснути "Звернення щодо зміни виборчої адреси". Заповнити відповідну заяву і поставити електронний підпис. Далі на пошту має прийти підтвердження з Державного реєстру виборців. 

Звертаємо увагу!

Виборчу адресу для конкретних виборів можна змінювати лише до п’ятого дня виборчого процесу або в міжвиборчий період. А виборчий процес місцевих виборів розпочинається за 50 днів до дня голосування.

Тобто, щоб проголосувати на місцевих виборах 25 жовтня, виборець має змінити виборчу адресу до 10 вересня 2020 року включно (п’ятий день виборчого процесу місцевих виборів 2020-го).

 

Варто пам’ятати!

Виборець, якому за його мотивованою заявою органом ведення Реєстру буде визначено іншу виборчу адресу, ніж адреса, за якою зареєстровано його місце проживання, може звернутися до відділу ведення Державного реєстру з новою заявою не раніше ніж через один рік після дати внесення до Державного реєстру виборців останньої зміни його виборчої адреси.

 

З повагою

Відділ ведення Державного реєстру виборців