Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Інформація про застосування реєстраторів розрахункових операцій суб’єктами господарювання міста Кривого Рогу

   З 1 січня 2015 року згідно із змінами у  Податковому кодексі України, внесеними Законом  України №71-VIII  від 28.12.2014 «Про внесення змін в Податковий кодекс України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи»»  оптимізовано групи платників єдиного податку до чотирьох із збільшенням максимального розміру доходу, який дозволяє перебувати на спрощеній системі оподаткування.

   Так, до другої групи відносяться фізичні особи - підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року відповідають сукупності таких критеріїв: не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб; а обсяг доходу не перевищує 1500000 грн.;

до третьої групи- фізичні особи - підприємці, які не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, не обмежена та юридичні особи - суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує 20 000 000 грн.

   Відповідними змінами до Податкового кодексу Україні запроваджено поетапне розширення сфери застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, послуг. Впровадження обов'язкового використання РРО є однією з вимог Міжнародного валютного фонду в рамках програми співпраці з Україною.

   Зміни вимагають обов’язково застосувати реєстратори розрахункових операцій:

- з 1 липня 2015 року  платників єдиного податку третьої групи;

- з 1 січня 2016 року   платників єдиного податку другої групи.

   Платники єдиного податку другої і третьої (фізичні особи – підприємці) груп при здійсненні діяльності на ринках, при продажу товарів дрібно-роздрібної торговельної мережі через засоби пересувної мережі, звільнені від  застосування  реєстраторів розрахункових операцій.

   Згідно з пунктом 28 Підрозділу 10 Перехідних положень Кодексу до 1 січня 2017 року заборонено проведення перевірок дотримання порядку застосування РРО платників єдиного податку другої і третьої груп (фізичних осіб-підприємців), які з 01 січня 2015 року до 30 червня 2015 року включно почали застосовувати у власній господарській діяльності зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи РРО.

   Слід зазначити, що підприємців, які не встигнуть до 1 липня встановити касове обладнання, але до цього терміну мають укладені договори  на його придбання, не штрафуватимуть.

   У разі  непроведення    розрахункових    операцій    через     реєстратори розрахункових    операцій    з    фіскальним    режимом    роботи, тобто за порушення установлених вимог, передбачені такі санкції :

-  вчинене вперше - 1 грн.;

-  вчинене вдруге   -   100%   вартості   проданих  з порушеннями  товарів (послуг);

-  за кожне наступне вчинене порушення - 500%  вартості  проданих  з  порушеннями товарів (послуг).

   Крупними постачальниками обладнання касових апаратів, їх технічного обслуговування, встановлення необхідних програм по місту Кривому Рогу є  ТОВ «Техновік ЛТД», ТОВ «Технопарк Плюс», ПП «М.В. - Сервіс».  Мінімальна вартість апарату в межах  5,0 – 6,0  тис.грн.

   Безпосередньо виробником фіскальних реєстраторів у місті Кривому Розі є ПрАТ «Резонанс» - від 12,0 тис.грн.

   За повідомленням керівників цих підприємств їх потужності можуть забезпечити придбання касових апаратів, фіскальних реєстраторів суб’єктами господарювання міста Кривого Рогу у повному обсязі.