Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Благовіщення Пресвятої Богородиці

Благовіщення Пресвятої Богородиці - це одне з 12 найголовніших свят православної церкви, дата якого не змінюється за юліанським стилем та відзначається щорічно, 7 квітня. 

Назва свята передає головний зміст пов’язаної з ним події – благої звістки Діві Марії про зачаття Нею Божої дитини – Ісуса Христа.

Вважається, що весна в цей день остаточно поборола зиму, а Бог благословляє землю і відкриває її для сівби. З цим святом пов’язано дуже багато прикмет. За народними віруваннями, лише після Благовіщення можна було розпочинати польові роботи, раніше ж «турбувати» землю вважалося великим гріхом, а ще в цей день Бог «благословляє всі рослини», а тому й грішним вважалося виконувати будь-яку важливу роботу. Звідси, напевне, і бере початок відома в народі прикмета – «пташка гнізда не в’є, дівчина коси не плете», тобто в цей день будь-яка робота вважається гріхом. Існує й повір'я: яка погода на Благовіщення, така і на Великдень.

Цікавим є і той факт, що відзначення Благовіщення не відкладається, навіть якщо співпадає з Великоднем. Якщо ж свято припадає на дні посту (як і цього року), то піст дещо послаблюється. За церковним Статутом, цього дня благословляється вживання страв з риби.

З нагоди свята 07 квітня у всіх православних храмах нашого району відбудуться урочисті святкові богослужіння.

Тож, відкладіть в цей день всю важку роботу і просто радійте теплому весняному дню. Пам’ятайте, що весна – чудовий час для нових починань і звершень. І нехай у вашому житті буде якомога більше світлих та святкових днів!