Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Благовіщення Пресвятої Богородиці

Благовіщення Пресвятої Богородиці - одне з найсвітліших православних свят, яке християни відзначають щорічно, 7 квітня.

Це велике релігійне свято в народі ще називають третім Стрітенням - після свята Стрітення і Сорока мучеників: в цей день зимові холоди остаточно проходять, а весна вступає в повну силу.

На Благовіщення навіть сама природа символізує це свято: у блакиті небес сяє золото сонця. За давніми традиціями в небеса випускають з кліток білих голубів - як символ нагадування про Святого Духа, що явився Пречистій Діві з радісною звісткою.

Благовіщення здавна вважалося «найбільшим у Бога святом»: за повір’ями, навіть сонце в цей день на радощах «грає». А ще це свято завжди було жіночим святом-оберігом: цього дня дівчата і жінки зверталися з молитвами до Пресвятої Богородиці і просили щасливої ​​долі, вдалого заміжжя, благополуччя в родині, здоров’я дітям та рідним, заступництва в недолі.

В цей день Бог благословляє землю і відкриває її для сівби, а тому тільки після Благовіщення можна розпочинати польові роботи. До цього дня турбувати землю вважалося великим гріхом.

У це велике свято не можна займатися ніякою роботою. В народі кажуть, що на Благовіщення навіть «птиця не в’є гнізда, а дівчина коси не плете».

Шановні мешканці Саксаганського району нагадуємо вам, що всі церковні обряди проводяться обмежено. Такі заходи вимушені через недопущення масового скупчення людей та зменшення ризику інфікування, тож просимо вас поставитись відповідально до заходів безпеки та залишатися вдома.

 Пам’ятайте, що весна – чудовий час для нових починань і звершень. Тож бажаємо, щоб у житті кожного з нас було якомога більше світлих та радісних днів!