Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Про самоврядний контроль за використанням земельних ділянок житлово-будівельними кооперативами та об’єднаннями власників житлових будинків у Саксаганському районі

   Згідно із Земельним та Податковим кодексами користування землею в Україні є платним. Плата справляється у вигляді земельного податку чи орендної плати. Сплачувати плату за землю мають усі землевласники і землекористувачі, крім осіб, визначених статтею 281 Податкового кодексу України.

   Тобто, і громадяни – власники квартир, і юридичні особи – власники нежитлових приміщень багатоповерхового житлового будинку мають сплачувати кошти за користування землею (прибудинковою територією), пропорційно часткам у праві власності на будинок.

   Відповідно до статті  40 Земельного кодексу України,  земельні ділянки, на яких розміщені багатоповерхові житлові будинки, можуть надаватися у власність  або користування об’єднанню власників житлового будинку або житлово-будівельним кооперативам, або ж надаватися у користування (у тому числі і постійне) підприємствам, установам, організаціям, які здійснюють управління цими будинками.

Робочою групою щодо здійснення самоврядного контролю за використанням та охороною земель на території Саксаганського району за 10 місяців 2013 року здійснено обстеження 50-ти житлово-будівельних кооперативів та об’єднань власників житлових будинків. У результаті проведених обстежень встановлено, що 44 з них використовують земельні ділянки без наявності правоустановчих документів на землю, що є порушенням чинного законодавства України. Вказані порушення тягнуть за собою адміністративну відповідальність.

   Зважаючи на викладене, радимо житлово-будівельним кооперативам та об’єднанням власників житлових будинків діяти в межах законодавчих актів України.