Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Державний реєстр виборців, як найдосконаліша автоматизована система обліку громадян

   Відповідно до Конституції України народне волевиявлення здійснюється через вибори, референдуми та інші форми безпосередньо демократії.

   З метою забезпечення державного обліку громадян України, які мають право голосу відповідно до Конституції України, та складання більш якісних списків виборців була створена база даних Державного реєстру виборців.

   Вперше за роки незалежності України створення бази даних Державного реєстру виборців нарешті дало відповідь на прості, але важливі питання: скільки громадян України мають право голосу, де саме вони проживають, і де мають голосувати?

   Однією з основних засад ведення Реєстру визначено законність і пріоритет прав людини, повноту, цілісність та достовірність відомостей, одноразовість включення виборця до Реєстру, його поновлюваність та захищеність.

   В цілому по Україні, працюють 754 відділів, серед яких і відділ ведення Державного реєстру виборців виконкому Саксаганської районної у місті ради. Основним завданням відділу є ведення персоніфікованого обліку виборців та складання списків виборців, що забезпечує уникнення фальсифікації, дублювань, інших помилок в процесі проведення виборів та референдумів, дозволяє своєчасно вносити зміни у персональні дані виборців.

   Слід зазначити робота відділу ведення Державного реєстру виборців проводиться щоденно, незалежно від виборчих процесів. Адже вона пов'язана із внесенням записів про виборців до карток автоматизованої системи. Будь-які зміни, що відбуваються у житті виборців чітко фіксуються. Наприклад, змінюється виборча адреса, прізвище, ім'я, громадянин визнається недієздатним або нездатним самостійно пересуватися тощо.

   Спеціалісти відділу забезпечують актуалізацію функціонування Реєстру, опрацьовують персональні дані громадян та оновлюють їх шляхом взаємодії з органами, закладами, установами, відповідно до вимог Закону України "Про Державний реєстр виборців". До відділу громадянин України може звернутися особисто з питань включення (не включення) його до Реєстру або уточнення його персональних даних. Людина, яка не в змозі самостійно пересуватись, має право уповноважити іншу особу на звернення до відділу.    

   На сьогодні Реєстр став важливим інструментом збереження конституційних виборчих прав громадян, без якого вже не можливо уявити проведення виборів.

   Тому звертаємо увагу всіх громадян Саксаганського району, що задля забезпечення реалізації Вашого виборчого права відділ ведення Державного реєстру виборців виконкому Саксаганської районної у місті ради працює з понеділка по п'ятницю з 8.30 до 17.00 за адресою: вул. Мелешкіна, 32, каб. 201., 202, телефони для довідок 60-30-05, 64-23-50, 64-14-38.

   При зверненні до відділу ведення Державного реєстру виборців необхідно мати паспорт або тимчасове посвідчення громадянина України.