Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Вступ у спадщину після смерті близької людини:

На жаль, втрата близької людини є сумною правдою нашого життя.

Найактуальнішим питанням є оформлення спадщини після смерті.

Зняти з реєстрації місця проживання померлу особу необхідно, оскільки без проведення цієї процедури, спадкоємці не зможуть вступити у права спадщини.

Для зняття з реєстрації місця проживання померлої особи  необхідно звернутися до відділу реєстрації місця проживання громадян та надати пакет документів:

  1. заява;
  2. свідоцтво про смерть;
  3. паспорт особи, яка звернулась за послугою;
  4. квитанція про сплату адміністративного збору 13 грн. 60 коп.

Після того, як померлу особу буде знято з реєстрації місця проживання, необхідно звернутися до нотаріуса у встановлений законом термін (до півроку) для оформлення спадщини.

Існує два види спадкування: за законом і за заповітом.

Заповіт про спадщину – це письмовий документ на спадщину, який містить розпорядження людини на випадок смерті щодо належного їй майна, майнових прав. Заповіт обов’язково підлягає посвідченню нотаріусом і один примірник залишається у нотаріальній справі.

За відсутності заповіту, або якщо заповіт стосується лише частини спадщини, а не всього майна, відбувається спадкування за законом в порядку черговості.

Незалежно від того, чи ви є спадкоємцем за законом або за заповітом, для прийняття спадщини у встановлений законодавством термін потрібно подати заяву нотаріусу. Оформити спадщину можна у будь-якого нотаріуса, за місцем відкриття спадщини.

Для визначення кола осіб, які були зареєстровані разом з померлим, нотаріус видає запит щодо реєстрації померлої особи та членів сім’ї, які були зареєстровані разом з ним на день смерті, інформацію на який надає відділ реєстрації місця проживання громадян.

Право на спадщину відкривається за останнім місцем проживання померлого (населений пункт) або ж якщо воно невідоме – за місцезнаходженням нерухомого майна (його основної частини). Тобто, для того, щоб вступити у спадщину, можна звернутися до будь-якого нотаріуса в тому населеному пункті, де був зареєстрований (прописаний) померлий або ж де знаходиться його майно.   

Врахуйте, що є можливість звернутися як до державного нотаріуса, так і приватного. Насамперед, потрібно чітко знати, хто такий нотаріус і в чому полягає його компетентність, а потім обрати собі фахівця, орієнтуючись на отримані відомості. Заздалегідь поцікавтесь щодо професіоналізму, відповідальності та своєчасного вирішення питання».