Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Свята Трійця або Зелені свята

Лише кілька днів відділяють нас від довгоочікуваного літа. У теплих променях червнего сонця, у щедрому буянні квітів і трав приходить до нас велике православне свято Святої Трійці. Цього року святкувати його будемо 7 червня.

Зелені свята перш за все є святом перемагаючої весни на порозі літа, коли природа ніби святкує з людиною своє відродження. Деякі тисячолітні традиції і обряди святкування наших пращурів, звичайно, були втрачені і призабуті, деякі були змінені або спрощені, але народна пам’ять все ж таки зберегла, бодай, елементи і головні атрибути Зелених свят. Однією з них без виключення є прикрашання свого житла різними запашними рослинами, зеленими гілками, пахучими польовими квітами, створення з них цікавих композицій і вплетення у віночки. Та не тільки українці мають звичай святкового заквітчування. Подібні традиції збереглися й донині у різних європейських країнах. «Зелені традиції» виявилися надзвичайно важливими, адже принесення зеленої гілки до хати вважалося дуже необхідним та пов’язувалось з закликанням урожаю та багатства.

У багатьох домівках  й досі прийнято розкладати на підлогу або ставити у вази так зване «зілля». Наші предки вірили в те, що зелень на Трійцю володіє особливою силою та здатна  захистити оселю від різного зла.

Одним із звичаїв в це свято було освячення полів, щоб уберегти їх від повеней і градів та випікання пшеничних пирогів, загорнутих в капустяне або бурякове листя. Приємно, що й нині живуть обряди та звичаї українського народу, хоч і не завжди ми їх дотримуємося.

Шановні мешканці Саксаганського району нагадуємо вам, що всі церковні обряди проводяться обмежено. Такі заходи вимушені через недопущення масового скупчення людей та зменшення ризику інфікування, тож просимо вас поставитись відповідально до заходів безпеки та залишатися вдома.

Тож нехай святкування Трійці стане для кожної родини особливим. Обов’язково прикрасьте свою оселю. І нехай у вашому домі буде світло, зелено та затишно, адже в будь-яке християнське свято треба зберігати мир, чистоту серця та помислів!