Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

День пам’яті Героїв Крут

29 січня Україна згадує подвиг студентів i гімназистів, які у далекому 1918 році героїчно загинули під залізничною станцією Крути у нерівному бою із більшовицькими військами.

Трагічна загибель студентського загону під Крутами стала символом патріотизму і жертовності в боротьбі за незалежну Україну.

Хлопці вдало використали залізничний насип та місцевість, завдавши значних втрат ворогу та стримали його просування в напрямку Києва. Подальшій обороні перешкодила відсутність боєприпасів та стягнення в цей район додаткових сил ворога. З втратами курсанти відступили. Розвідувальний загін, що налічував близько 30 чоловік потрапив в полон, де був закатований і страчений більшовиками.

Крутівська операція є яскравим прикладом військової мужності та відваги, коли менші сили можуть успішно протистояти більш чисельній та професійній армії. І хоч бій під Крутами лише на декілька днів віддалив захоплення Києва, проте назавжди посів гідне місце в національній історичній пам’яті. Мало яка інша подія в історії України є настільки ж відомою. Адже не можна викреслити з людської пам’яті той великий та безсмертний подвиг юних студентів, що захищали українську державність, поклавши на її вівтар найцінніше – власне життя.

З метою гідного вшанування пам’яті полеглих у бою героїв, у Саксаганському районі відбудеться ряд тематичних, інформаційних та культурно-мистецьких заходів. Активну участь традиційно візьмуть заклади освіти району, в яких пройдуть численні виховні та інформаційні години, перегляди кінофільмів, патріотичні айстопери, тематичні літературні та художні виставки, уроки пам’яті тощо. У бібліотеках району відбудуться відеолекторії, історичні хронографи та екскурси, присвячені героїчним подіям.

У рамках проведення Єдиного дня інформування населення трудові колективи комунальних установ, закладів та організацій району вже прослухали цікаві лекції на тему Дня пам’яті героїв Крут патріотичного спрямування.

У День пам’яті Героїв Круту всіх православних храмах нашого району відбудуться молебні за загиблими захисниками.