Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Державна цільова соціально-економічна програма будівництва (придбання) доступного житла

Шановні мешканці Саксаганського району!

   В Україні діє Державна цільова соціально-економічна програма будівництва (придбання) доступного житла на 2010 - 2017 роки, яка затверджена Постановою Кабінету Міністрів України від 11. 11.2009 № 1249.

Основними завданнями програми є підвищення рівня забезпечення громадян, які відповідно до законодавства потребують поліпшення житлових умов, житлом шляхом вдосконалення існуючого і впровадження нового ефективного фінансово-інвестиційного механізму державної підтримки будівництва (придбання) доступного житла.

   Соціальна Ініціатива Президента України Віктора Януковича передбачає часткову компенсацію ставки за іпотечними кредитами на придбання житла та дає змогу громадянам втілити свою мрію – отримати власне житло.

Порядок щодо здешевлення вартості іпотечних кредитів для забезпечення доступним житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов, затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 25 квітня 2012 року № 343.

   Відповідно до п. 5 вищезазначеного Порядку до кредитів, за якими надається часткова компенсація процентів установлюються такі вимоги:

-   надання кредиту в гривнях;

- максимальний строк кредитування до 15 років з моменту укладання позичальником(громадянином) кредитного договору;

-   максимальна ставка кредиту 16 % річних, з яких 13% компенсує держава;

-   перший власний внесок позичальника (громадянина) 25 відсотків вартості житла.

   Позичальником є громадянин, який потребує поліпшення житлових умов та відповідає вимогам банку до позичальників. Часткова компенсація процентів надається позичальника (насамперед тим, які перебувають на квартирному обліку, та молодим сім’ям, що мають дітей) за таких умов:

-  щомісячний платіж за кредитним договором з урахуванням часткової компенсації проценту на момент отримання кредиту не повинен перевищувати 40 відсотків сукупного середньомісячного доходу сім’ї;

-  середньомісячний грошовий дохід позичальника і членів його сім’ї на момент видачі кредиту не повинен перевищувати десятикратного розміру середньомісячної заробітної плати відповідного регіону, розрахованого згідно з даними Держстату, та інші.

   Нормативна площа житла визначається виходячи з розрахунку:

-  40 кв. метрів загальної площі на одного громадянина чи сім’ю з двох осіб;

-  58 кв. метрів загальної площі на сім’ю трьох і більше осіб.

Загальна площа придбаної квартири може бути більшою до 25% за вказану норму (40 кв. метрів + 25%=50 кв. метрів; 58 кв. метрів + 25%= 72,5 кв. метрів), але за додаткову площу позичальник сплачує повну відсоткову ставку за кредитом.

   Розрахункова вартість житла встановлюється з урахуванням місця проживання громадян:

-  для обласних центрів – 5000 кв. метрів;

-  для інших населених пунктів у розмірі 4000 гривень за 1 кв. метр.

   Для отримання позичальником часткової вартості процентів укладається договір про надання часткової компенсації процентів між позичальником, банком і Держаною спеціалізованою фінансовою установою «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву» Дніпропетровського регіонального відділення.

   Для укладання договору часткової компенсації процентів позичальник подає розпоряднику бюджетних коштів:

-         заяву;

-         копію паспорту;

-         копію реєстраційного номеру облікової картки платника податків;

-         довідку про склад сім’ї;

-         копію свідоцтва про шлюб (за наявністю);

-         копію свідоцтва про народження дитини (дітей) (за наявністю);

-       документи про доходи позичальника та членів його сім’ї за останні шість місяців.

   Детальну інформацію щодо дії Програми здешевлення вартості іпотечного кредитування можна отримати в єдиному вікні «Доступне житло» муніципального центру послуг м. Кривого Рогу, телефон 92 13 18.