Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Звітуємо територіальній громаді: юридичний відділ

Юридичний відділ виконкому районної у місті ради щодо звіту територіальній громаді про роботу з правових питань повідомляє.

Змістом повсякденної діяльності юристів є охорона прав і законних інтересів громадян, розв’язання різноманітних юридичних проблем, захист інтересів держави та територіальної громади.

У період з січня по жовтень 2018 року відповідно законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про безоплатну правову допомогу», посадовими особами юридичного відділу на особистому прийомі прийнято 59 громадян і надано первинну безоплатну правову допомогу, що передбачає надання правової інформації, консультацій, роз’яснень з різноманітних питань правового характеру, що належать до компетенції виконкому, складення заяв, скарг, інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру). Також роз’яснено зміст щодо винесених ухвал, рішень, постанов, які були винесені судами різних інстанцій, з питань визнання права власності, права користування житлом, адміністративних правопорушень, спадкування, виплати аліментів, встановлення юридичних фактів тощо. Також у разі потреби громадянам надавалась інформація щодо розташування та контактів центрів правової допомоги.

За поточний період до відділу надійшло 28 звернень від населення району, на які надано обґрунтовані відповіді. Працівниками відділу розглянуто 51 службовий документ.

Відділом протягом року здійснювалась співпраця з органами Національної поліції для забезпечення громадського порядку та забезпечення додержання правил дорожнього руху під час проведення районних масових заходів.

Також до повноважень відділу віднесено розгляд справ про адміністративні правопорушення у складі адміністративної комісії виконкому Саксаганської районної у місті ради. Адміністративні комісії – це колегіальні органи, уповноважені розглядати справи про адміністративні правопорушення, покликані виховувати громадян у дусі точного і неухильного дотримання законів, сумлінного відношення до державного і громадського обов’язку, поваги до прав, честі і гідності громадян. За поточний період проведено 33 засідання адміністративної комісії виконкому районної у місті ради. Розглянуто 376 справ про адміністративні правопорушення, з питань додержання правил благоустрою міста; захисту населення від шкідливого впливу шуму та правил додержання тиші; правил торгівлі на ринках; правил торгівлі пивом, алкогольними, слабоалкогольними напоями і тютюновими виробами та інших питань, віднесених до компетенції комісії Кодексом України про адміністративні правопорушення. Винесено штрафних санкцій на суму 114 495 гривень. З них станом на 31. 10. 2018 сплачено стягнень на суму 35 751 грн., що складає 143 % планових показників на січень-жовтень 2018 року.

За участю працівників юридичного відділу відбулося 231 судове засідання з питань  установлення факту родинних відносин та визнання права власності на житлову площу; виділення частки у спільному майні; визнання права власності на квартиру, домоволодіння у порядку спадкування; продовження строку прийняття спадкового майна; визнання членом родини наймача та права на житлову площу; установлення фактів, що мають юридичне значення; визнання права власності за набувальною давністю та інших питань.