Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Криворізька північна ОДПІ повідомляє

Єдиний соціальний внесок

Криворізька північна ОДПІ нагадує, що абзацом третім частини восьмої ст. 9 Закону України від 08.07. 2010 №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» встановлено, що особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зобов’язані сплачувати єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (ЄCВ), нарахований за календарний квартал, до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується ЄCВ.

Пунктом 2 частини першої ст. 7 Закону №2464 визначено, що ЄCВ, зокрема, для осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, нараховується на суму доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб. При цьому сума ЄCВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць.

Якщо таким платником не отримано дохід (прибуток) у звітному кварталі або окремому місяці звітного кварталу, то такий платник зобов’язаний визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄCВ, встановленої Законом №2464. При цьому сума ЄCВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць.

Отже, базу нарахування ЄCВ зобов’язані визначити платники, вказані у п. 5 частини першої ст. 4 Закону №2464, що отримують, так і ті, які не отримують дохід від провадження незалежної професійної діяльності.

 

Надання в оренду приміщення ФОП

Криворізька північна ОДПІ нагадує, що фізична особа-підприємець може самостійно обрати спрощену систему оподаткування, якщо така особа відповідає всім вимогам для реєстрації та застосування єдиного податку. При цьому, не можуть бути платниками єдиного податку фізичні особи - підприємці, які надають в оренду:

- земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 гектара,

- житлові приміщення та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 100 квадратних метрів,

- нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 300 квадратних метрів.

При цьому фізична особа, якій належить нерухоме майно не має права надавати одну частину нерухомого майна в оренду як фізична особа - не суб’єкт господарювання, а іншу частину як фізична особа - підприємець на спрощеній системі оподаткування.

Така фізична особа може надавати нерухоме майно в оренду тільки як фізична особа - підприємець на спрощеній системі оподаткування, або як фізична особа - не суб’єкт господарювання.

При цьому, підприємець – платник єдиного податку може надавати частину земельної ділянки в оренду, площа якої не перевищує0,2 га, якщо решта земельної ділянки не надається в оренду.

Також підприємець може перебувати на спрощеній системі оподаткування та здавати частину нежитлового приміщення в оренду до300 кв. м, за умови, що решта нежитлового приміщення не здана в оренду.

Якщо підприємець здає в оренду приміщення, площа якого не перевищує обмеження (для житлової -100 кв. м, а для нежитлової – 300 кв.м), але розташоване на земельній ділянці, що перевищує0,2 га, то він може перебувати на спрощеній системі оподаткування, якщо у договорі оренди визначено, що площа ділянки, яка передається наймачеві, не перевищує0,2 га.

 

З чого підприємцю починати оформлення найманого працівника

Криворізька північна ОДПІ інформує, що відповідно до норм трудового законодавства, працівник не може бути допущений до роботи без укладання трудового договору та повідомлення органу фіскальної служби.

Оформлюючи нового працівника на роботу, підприємцю необхідно:

- укласти в письмовій формі трудовий договір за формою, затвердженою наказом Мінпраці від 08.06.2001 № 260;

- оформити наказ про прийняття на роботу;

- повідомити ДФС про прийняття працівника на роботу.

При цьому необхідно пам’ятати, що повідомлення про прийняття на роботу подається до початку роботи працівника за формою згідно з додатком до постанови Кабінету Міністрів України від 17 червня 2015 р. № 413.

Таке повідомлення подається власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом (особою) чи фізичною особою до територіальних органів ДФС за місцем їх обліку як платника єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування одним із таких способів:

засобами електронного зв'язку з використанням електронного цифрового підпису відповідальних осіб;

на паперових носіях разом з копією в електронній формі;

на паперових носіях, якщо трудові договори укладено не більше ніж із п'ятьма особами.

Фахівці Криворізької північної ОДПІ нагадують, що для працівників, які вже працюють, та для тих, які мають намір влаштуватися на роботу, важливо розуміти способи виплати і розміри заробітної плати та їх вплив на соціальне та пенсійне забезпечення, адже офіційне працевлаштування — це певна гарантія роботодавцем соціальних, економічних, трудових та інших прав працівника.

 

Натисніть для перегляду повного тексту документа