Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

«Енциклопедії та словники» – у навчанні помічники»

Щоб зацікавити користувачів довідковою літературою, навчити користу-ватися словниками, довідниками, енциклопедіями, навчити здобувати якнай-більше інформації самостійно для поглиблення знань, у дитячих бібліотеках проводяться бібліотечні заняття. Вони бувають різними за формою і темою, але метою своєю мають зацікавити дітей читанням.

26 квітня 2021 року бібліотека-філіал №15 КЗК «Міська дитяча бібліотека» КМР провела бібліотечне онлайн-заняття, яке має назву «Енциклопедії та словники» – у навчанні помічники». В нашому житті радіо, телебачення, інтернет пропонують нам безліч інформації, але і тут нам буває не завжди все зрозуміло: з’являються нові слова, поняття, вислови або навпаки, старі, значення яких нам невідоме.

Що ж таке довідкова література? Довідкова література – це словники, енциклопедії, довідники, це книги, які знають все. А чи потрібні вони нам узагалі? Давайте це з’ясуємо. 

СЛОВНИК - книга, у якій слова подаються в алфавітному порядку або за темами. Словники бувають різні: мовні словники - це тлумачний словник, орфографічний, словник синонімів та антонімів, перекладний словник, фразеологічний, етимологічний, та інші. Ось така сімейка. 

На всі ваші питання «Чому?», «Де?», «Як?» відповіді можна знайти ще в одному довідниковому виданні – в енциклопедії. Енциклопедії можуть розповісти майже про все. Вони бувають і для дорослих, і для дітей. Тут в доступній формі розповідається про такі цікаві речі, як формування землі, її рослинність, повадки тварин, про навколосвітні плавання та освоєння космосу, про розвиток транспорту та про наукові винаходи. Енциклопедії бувають різні: галузеві і універсальні.

Ті, з них, що можуть відповісти на будь-яке питання, називаються універсальними. Ці унікальні енциклопедії - невичерпне джерело знань. Галузеві енциклопедії включають в себе факти лише певної галузі науки.  Довідкова література дуже корисна й потрібна не тільки вам, дітям, а й вчителям, батькам. І треба дружити зі словниками, довідниками, енциклопедіями.

 І ніколи не соромитись заглянути в книгу. Не дарма в народі кажуть «Книгу прочитав – розумнішим став».