Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Звітуємо територіальній громаді: фінансовий відділ

Робота фінансового відділу виконкому районної у місті ради протягом поточного року була направлена на організацію та здійснення функцій по виконанню планових показників доходної та видаткової частин бюджету, контролю за дотриманням бюджетного законодавства на кожній стадії бюджетного процесу, координацію діяльності учасників бюджетного процесу з питань виконання районного у місті бюджету, а також його планування на наступний бюджетний період, відповідно до норм Бюджетного кодексу України, Закону України “Про Державний бюджет України на 2018 рік” та листа Міністерства фінансів України від 06. 08. 2018 № 05110-14-8/20820 «Про особливості складання проектів місцевих бюджетів на 2019 рік».

У процесі виконання покладених на фінансовий відділ завдань, відділ тісно співпрацює із Криворізькою північною об'єднаною державною податковою інспекцією, управлінням Державної казначейської служби України у м. Кривому Розі, департаментом фінансів виконкому Криворізької міської ради, структурними підрозділами виконкому районної у місті ради та розпорядниками бюджетних коштів всіх рівнів.

Також працівники відділу приймають активну участь у роботі робочих груп та комісій, створених у виконкомі районної у місті ради, а саме у роботі:

- робочої групи щодо надходжень плати за землю;

- робочої групи щодо забезпечення ефективного функціонування внутрішнього фінансового контролю, усунення порушень чинного законодавства та запобігання проявам корупції у сфері використання бюджетних коштів;

- адміністративної комісії, тощо.

Спільно з представниками управління комунальної власності міста виконкому міської ради працівники фінансового відділу беруть участь у роботі комісії по списанню основних засобів бюджетних установ району. Так, з початку року проведено 2 таких заходи.

Відділом здійснюється робота по розробці проектів нормативних актів районної у місті ради та її виконкому з питань затвердження та виконання районного у місті бюджету, тощо. Так, за січень-жовтень поточного року відділом підготовлено 34 проектів таких актів, у тому числі:

- 13 проектів рішень виконкому районної у місті ради, а саме: про схвалення прогнозу районного у місті бюджету на 2019-2020 роки, про погодження внесення змін до районного у місті бюджету та погодження звітів про його виконання, про заходи щодо організації виконання в 2018 році районного у місті бюджету та змін до них, тощо;

- 9 проектів рішень районної у місті ради, а саме: про внесення змін до районного у місті бюджету та затвердження звітів про його виконання;

- 12 проектів розпоряджень голови районної у місті ради про внесення змін до показників районного у місті бюджету, про перерозподіл видатків, а також про затвердження плану заходів із забезпечення складання проекту районного у місті бюджету на 2019 рік та його прогнозу на 2020, 2021 роки.

Районний у місті бюджет на 2018 рік було затверджено своєчасно – 22 грудня 2017 року, як того вимагає Бюджетний кодекс України. Це дало змогу розпочати 2018 рік з головним фінансовим документом. У січні поточного року фінансовим відділом було складено та затверджено постійний розпис районного у місті бюджету на 2018 рік, збалансовано помісячно доходи та видатки, що дозволило здійснювати фінансування видатків у повному обсязі вже починаючи з січня. Вчасно були розроблені заходи по виконанню районного бюджету та поставлені завдання всім учасникам бюджетного процесу.

З метою забезпечення своєчасної підготовки матеріалів до річного звіту про виконання місцевих бюджетів, у лютому 2018 року складено та надано до департаменту фінансів виконкому Криворізької міської ради річний звіт про виконання районного у місті бюджету за 2017 рік. У березні поточного року фінансовим відділом підготовлено та надано до департаменту фінансів виконкому Криворізької міської ради матеріали до зведеного бюджету міста на 2018 рік.

У 2018 році виконання районного у місті бюджету проводилось за програмно-цільовим методом. Головними розпорядниками коштів було складено звіти про виконання паспортів бюджетних програм за 2017 рік. Проведена оцінка ефективності бюджетних програм. Розпис видаткової частини районного у місті бюджету на 2018 рік складено із застосуванням програмної класифікації видатків.

Також, відповідно до вимог програмно-цільового методу, фінансовим відділом було перевірено відповідність паспортів бюджетних програм рішенню районної у місті ради про бюджет на 2018 рік. Паспорти бюджетних програм затверджені спільними наказами головних розпорядників та фінансового відділу, а по головному розпоряднику бюджетних коштів – виконкому Саксаганської районної у місті ради – наказами фінансового відділу та розпорядженнями голови районної у місті ради. Протягом звітного періоду внесення змін до паспортів бюджетних програм здійснювалось шляхом затвердження їх у новій редакції, у порядку та випадках, передбачених чинним законодавством.

Завдяки злагодженій роботі всіх учасників бюджетного процесу, на кожну квартальну звітну дату протягом 2018 року було досягнуто перевиконання доходної частини загального фонду районного у місті бюджету по власних джерелах надходжень.

Станом на 01. 11. 2018 виконання бюджету району по власних доходах загального фонду забезпечено на 100,1 %. Так, при планових показниках 14,5 млн. грн. до районного у місті бюджету надійшло 14,6 млн грн.

У 2018 році найбільшу питому вагу у власних надходженнях районного у місті бюджету займає плата за землю, якої за 10 місяців мобілізовано до бюджету в обсязі 9,5 млн. грн., або 100,0 % до плану.

Також до районного у місті бюджету надійшло податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки – 4,8 млн. грн., або 98,6 % до плану; адміністративних штрафів – 66,7 тис. грн. при плані 25,0 тис. грн.; плати за надання адміністративних послуг – 127,6 тис. грн., або 115,1 % до плану; туристичного збору у сумі 44,6 тис. грн. при плані 13,7 тис. грн.

Надходження з державного, обласного та міського бюджетів у вигляді субвенцій та дотації склали 332,4 млн. грн., або 95,6 % до плану, в тому числі:

- субвенцій з державного та обласного бюджетів – 299,0 млн. грн.;

- дотації з міського бюджету – 33,4 млн. грн.

В цілому за січень-жовтень 2018 року до загального фонду районного у місті бюджету з урахуванням міжбюджетних трансфертів надійшло 347,0 млн. грн.

Доходи спеціального фонду за рахунок власних надходжень бюджетних установ склали 583,9 тис. грн.., у тому числі:

- плата за послуги, що надаються бюджетними установами відповідно до законодавства – 489,9 тис. грн..;

- інші джерела власних надходжень бюджетних установ – 94,0 тис. грн..

Обсяг фінансових ресурсів, отриманий від виконання планових показників доходної частини районного у місті бюджету, дозволив забезпечити своєчасне фінансування бюджетних установ, реалізацію заходів районних програм, відповідно до пропозицій головних розпорядників коштів.

В цілому, видатки районного у місті бюджету за січень-жовтень поточного року виконано на суму 345,7 млн. грн., що майже у 2,3 рази більше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року у тому числі:

- по загальному фонду – 342,4 млн. грн.;

- по спеціального фонду – 3,3 млн. грн. (у тому числі бюджет розвитку – 2,7 млн. грн.);

У першу чергу, забезпечено фінансування захищених статей (заробітна плата, харчування, медикаменти, оплата за спожиті енергоносії, виплати соціальних допомог населенню, тощо), на які направлено 336,8 млн. грн., що складає 98,4 % від обсягу видатків загального фонду районного у місті бюджету. Відповідно до чинного законодавства, при виплаті заробітної плати працівникам бюджетної сфери з січня 2018 року здійснюється доплата до розміру мінімальної заробітної плати 3 723 грн.

У 2018 році районний у місті бюджет традиційно зберігає соціальну спрямованість. Так, 91,6 % коштів загального фонду спрямовано на соціальний захист та соціальне забезпечення мешканців району, утримання установ соціального захисту, тобто 313,8 млн. грн.

Для підтримки найбільш вразливих верств населення на виплату різних видів соціальних допомог за рахунок субвенції з державного бюджету направлено 104,8 млн. грн., на надання пільг та житлових субсидій населенню спрямовано – 191,4 млн. грн., за рахунок коштів субвенції з державного бюджету проведені видатки на грошову компенсацію за належне для отримання жиле приміщення для особи з інвалідністю, одержаною під час безпосередньої участі в антитерористичній операції у сумі 1,6 млн. грн., на утримання будинку сімейного типу та чотирьох прийомних сімей за рахунок субвенції з державного бюджету направлено 426,8 тис. грн.; на утримання територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) та центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів – 16,6 млн. грн., на районні соціальні програми – 775,6 тис. грн.

У 2018 році щомісячний розмір допомоги дітям, хворим на злоякісні новоутворення складає 1 000 грн. на одну дитину.

Таким чином, соціальне спрямування коштів районного у місті бюджету залишається одним з пріоритетних напрямків у роботі районної у місті ради та її виконкому.

Значна увага в районі приділяється залученню дітей до систематичних занять фізичною культурою і спортом, оновленню матеріально-технічної бази установ.

За 10 місяців 2018 року видатки по галузі «Фізична культура і спорт» склали  62,5 тис. грн. Кошти спрямовано для придбання грамот, кубків, призів, тощо для нагородження переможців районних спортивно-масових заходів.

За звітний період на заходи розвитку культури в районі спрямовано 63,7 тис. грн. Видатки направлено на проведення районних заходів, присвячених Дню визволення міста Кривого Рогу від фашистських загарбників, проведенню свята Масляної, Міжнародному жіночому дню, проведенню районного огляд-конкурсу міського фестивалю народної творчості «Весна Рудани», проведення районних заходів до Дня Перемоги, з нагоди дня заснування міста Кривого Рогу, до Дня скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні, Криворізького фестивалю меду, районних святкових заходів до Дня Державного Прапора України та Дня незалежності України, Дня партизанської слави, привітання працівників бібліотечної системи із Всеукраїнським Днем бібліотек, тощо.

С притаманним Саксаганському району господарським підходом зусилля районної влади у 2018 році були сконцентровані на таких важливих аспектах життєдіяльності району як благоустрій.

За 10 місяців 2018 року видатки по галузі «Благоустрій» склали 2,5 млн. грн.

На виконання Програми реалізації заходів на розвиток благоустрою здійснено видатки із загального фонду у сумі 1,7 млн. грн., у тому числі на:

- охорону об’єктів благоустрою – 362,7 тис. грн.;

- ремонт трьох дитячих майданчиків, пам’ятнику ліквідаторам аварії на ЧАЕС, фонтану у парку «Саксаганський» – 494,5 тис. грн.;

- утримання об’єктів благоустрою – 622,0 тис. грн.;

- придбання та встановлення нових об’єктів благоустрою  (дорожні знаки, урни, лавки) – 85,6 тис. грн.;

- оплату води та електроенергії для забезпечення роботи фонтану – 20,7 тис. грн.;

- оплату газопостачання для двох вічних вогнів – 53,8 тис. грн.;

- інвентаризацію, паспортизацію, експертну оцінку, технічний огляд об’єктів благоустрою – 79,6 тис.грн.;

Видатки спеціального фонду (бюджет розвитку) на виконання Програми реалізації заходів на розвиток благоустрою склали 762,2 тис. грн., а саме:

- оплата експертного звіту на проектно-кошторисну документацію по капітальному ремонту пам’ятника – 2,6 тис. грн.;

- придбання зупиночного павільйону – 234,6 тис. грн.;

- придбання інформаційного стенду – 11,0 тис. грн.;

- придбання альтанки – 173,3 тис. грн.;

- придбання дитячих майданчиків – 340,7 тис. грн.;

Видатки спеціального фонду за рахунок власних надходжень (орендної плати) склали 0,6 тис. грн. (земельний податок).

Керуючись Бюджетним кодексом України, фінансовий відділ в межах своєї компетенції здійснює контроль за використанням бюджетних коштів головними розпорядниками. у 2018 році фінансовим відділом проведено перевірки 30 кошторисів доходів та видатків на 2018 рік, в результаті яких порушень не встановлено.

З метою посилення фінансово-бюджетної дисципліни, відповідно до затвердженого плану перевірок по внутрішньому фінансовому контролю на 2018 рік, протягом поточного року проведено дві перевірки нарахування та виплати заробітної плати працівникам комунальних установ «Центр соціальної реабілітації дітей з інвалідністю» Криворізької міської ради та «Територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг) у Саксаганському районі», а також перевірку нарахування та виплати допомоги при народженні дитини в управлінні праці та соціального захисту населення. В результаті проведених перевірок встановлено фінансових порушень, що призвели до втрат фінансових ресурсів, на суму 1,4 тис. грн., які усунуто у повному обсязі.

Слід зазначити, згідно з Законом України «Про доступ до публічної інформації» всі рішення та розпорядження, проекти яких готує фінансовий відділ, розміщуються на офіційному веб-сайті виконкому районної у місті ради у встановлені терміни.

Також на офіційному веб-сайті виконкому у розділі «Діяльність» щотижня розміщується детальна інформація про надходження до районного у місті бюджету та фінансування видатків.

На виконання ст. 28 Бюджетного кодексу України, рішення про районний у місті бюджет та щоквартальні звіти про його виконання публікуються у загальноміській газеті “Червоний Гірник”.

Відповідно до вимог Бюджетного кодексу України, у березні поточного року відділом було організоване та проведене публічне представлення інформації про використання головними розпорядниками коштів районного у місті бюджету за минулий рік.

Також у вересні поточного року, на виконання розпорядження Криворізького міського голови від 26. 02. 2018 № 45-р «Про проведення загальних зборів громадян за місцем проживання» та з метою ознайомлення територіальної громади з діяльністю органів місцевого самоврядування задля розуміння сутності, цілей і завдань, що виникають у різних сферах життєдіяльності району, фінансовим відділом було представлено детальну інформацію про виконання районного у місті бюджету за І півріччя 2018 року на загальних зборах мешканців вулиці Рубльова.

У поточному році продовжується робота щодо наповнення модулю «Відкритий бюджет» на порталі «Криворізький ресурсний центр». На модулі розміщена детальна інформація щодо виконання районного у місті бюджету за доходами та видатками за I квартал, I півріччя та 9 місяців 2018 року.

Фінансовим відділом розроблено та доведено до головних розпорядників коштів районного у місті бюджету інструкцію з підготовки бюджетних запитів на 2019 рік.

З метою забезпечення своєчасної підготовки матеріалів до проекту районного у місті бюджету на 2019 рік, відповідно до бюджетного календаря підготовки Державного та місцевих бюджетів, з серпня поточного року ведеться робота по формуванню прогнозних показників районного у місті бюджету на 2019 рік. Попередні проектні показники на 2019 рік, підготовлені головними розпорядниками бюджетних коштів, опрацьовано фінансовим відділом та надано до департаменту фінансів виконкому міської ради з необхідними обґрунтуваннями та розрахунками.