Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Звітуємо територіальній громаді: відділ земельних відносин та будівництва

Відділ земельних відносин та будівництва здійснює виконавчі, контролюючі функції згідно з повноваженнями, делегованими виконкомам районних у місті рад рішеннями Криворізької міської ради від 31. 03. 2016 № 381 «Про обсяг і межі повноважень районних у місті рад та їх виконавчих органів», від 27. 07. 2011 № 514 «Про затвердження Положення про самоврядний контроль за використанням та охороною земель у місті Кривому Розі» та Положенням про відділ, затвердженим рішенням Саксаганської районної у місті ради від 23. 09. 2016 № 65 «Про затвердження Положення про структурні підрозділи виконкому Саксаганської районної у місті ради» (зі змінами та доповненнями).

Відділом здійснюються заходи, направлені на реалізацію державної політики у галузях: будівництва, управління комунальною власністю, житлово-комунального господарства, у сфері регулювання земельних відносин та  охорони  навколишнього природного середовища, у сфері інформатизації та комп’ютеризації, щодо забезпечення законності, правопорядку, охорони прав, свобод і законних інтересів громадян, з вирішення питань адміністративно-територіального устрою (встановлення нумерації будинків, приміщень, споруд, розташованих на території району та надання або уточнення поштових адрес). При здійсненні своїх повноважень відділ взаємодіє з контролюючими та правоохоронними органами, управліннями виконкому Криворізької міської ради, підприємствами та організаціями району, суб’єктами господарювання, органами самоорганізації населення.

У порядку здійснення самоврядного контролю за використанням та охороною земель на території району за 10 місяців 2018 року обстежено 39 земельних ділянок (22 -  самовільно зайняті, у тому числі під розміщення 115 металевих гаражів, дев’яти об’єктів самочинного будівництва, двох - під розміщення модульних АГЗК). Згідно з наданими повноваженнями відділ здійснює контроль за органі-зацією охорони водойм, додержанням режиму використання територій водоохоронних зон і прибережних захисних смуг.

За звітний період працівниками відділу обстежувалися окремі прибережні території річки Саксагань на предмет виявлення несанкціонованих витоків, що потрапляють до водойм, самовільного зайняття земельних ді-лянок та самочинного будівництва тощо. 

З метою притягнення винних до відповідальності, інформація про факти виявлених порушень на території району  з  відповідними  матеріалами постійно надсилалася виконкомом районної у місті ради до Криворізької місцевої прокуратури № 3, правоохоронних органів (Управління захисту економіки в Дніпропетровській області Департаменту захисту економіки Національної поліції України, Криворізького відділу поліції головного управління Дніпропетровській області, Саксаганського  відділення поліції Криворізького відділу поліції Головного  управління Національної поліції в Дніпропетровській області), контролюючих органів (Головного управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області, Державної екологічної інспекції в Дніпропетровській області, Криворізької північної об’єднаної державної податкової інспекції, Головного управління Державної фіскальної служби у Дніпропетровській області, Державної пожежної рятувальної частини 3 Державного пожежно-рятувального загону Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Дніпропетровській області). Також, з метою відповідного реагування в межах наданих повноважень, інформація про виявлені факти порушень з відповідними матеріалами постійно надсилалася до структурних підрозділів виконкому Криворізької міської ради. 

Слід зазначити, що державні органи контролю за використанням та охороною земель належним чином не реагують на звернення виконкому районної у місті ради про необхідність проведення перевірок. Так, на жодне звернення Головним управлінням Держгеокадастру у Дніпропетровській області не здійснювалися заходи, згідно з наданими функціями (у тому числі притягнення до адміністративної відповідальності за самовільне зайняття земельних ділянок, використання земельних ділянок не за цільовим призначенням тощо). Вказане управління у своїх відповідях на звернення виконкому районної у місті ради щоразу посилається на те, що функції самоврядного контролю за використанням та охороною земель може здійснювати Криворізька міська рада. Але, слід зазначити, що міська рада не наділена функціями інспектування та притягнення порушників земельного законодавства України до адміністративної відповідальності. Зазначені функції законодавчо покладені на державних інспекторів.

Лише при більш тісній взаємодії органів місцевого самоврядування з контролюючими та правоохоронними органами можливе отримання ефективних результатів  при здійсненні самоврядного контролю за землями територіальної громади міста. 

Криворізькою місцевою прокуратурою № 3 на підставі надісланих виконкомом районної у місті ради матеріалів розпочато два кримінальних провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 197-1 ч.1 Карного кодексу України за фактами порушень земельного законодавства України, а саме:

-  самочинне будівництво двоповерхового житлового будинку в межах охоронної зони мереж зовнішнього освітлення з встановленими опорами  АТ «ДТЕК Дніпровські електромережі» (30. 01. 2018 внесено матеріали до Єдиного реєстру досудових розслідувань);

- самочинне  будівництво житлового будинку в зоні рекреації (14. 03. 2018 внесено матеріали до Єдиного реєстру досудових розслідувань).

До Єдиного  реєстру досудових розслідувань слідчим відділом КМУ ГУМВС України в Дніпропетровській області внесено матеріали кримінального провадження, порушені за ознаками злочи-ну, передбаченого статтею 197-1 частиною 1 КК України, за фактом використання особою земельної ділянки в охоронній зоні електромереж біля будинку 5 на вулиці Курчатова, яке скеровано до Саксаганського районного суду з обвинувальним актом. На теперішній час земельна ділянка вказаною особою звільнена та приведена у стан, придатний для використання.

Відділом з питань державного архітектурно-будівельного контролю  виконкому Криворізької міської ради на підставі надісланих виконкомом районної у місті ради матеріалів у 2018 році складено два адміністративних протоколи за здійснення самочинного будівництва на вулиці Космонавтів, 13 (торговельні павільйони),  на проспекті 200-річчя Кривого Рогу, 14а (будівництво прибудови до існуючого торговельно-зупиночного комплексу з порушенням будівельних норм - знесення несучих конструкцій). На порушників накладені адміністративні стягнення у вигляді штрафів.

З початку поточного року складено чотири адміністративних протоколи  за статтею 152 КУпАП «Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів».

Відділ земельних відносин та будівництва організовує роботу робочої групи щодо надходжень плати за землю. Станом на 01. 11. 2018 проведено 10 засідань робочої групи щодо надходжень плати за землю, на яких заслухано 77 суб’єктів господарювання з питань оформлення правовстановлюючих документів на землю, погашення заборгованості по платі за землю та державної реєстрації договорів оренди земельних ділянок. Як результат, двома суб’єктами господарювання погашено заборгованість по платі за землю на суму 18, 7 тис. грн.

Згідно зі статтею 191 Податкового кодексу України контроль за своє-часністю, достовірністю, повнотою нарахування та сплатою податків, зборів, платежів покладено на контролюючі органи. За інформацією Криворізької північної об’єднаної державної податкової інспекції Головного управління Державної фіскальної служби у Дніпропетровській області  доведене завдання по платі за землю станом на 01. 11. 2018 становить 75560, 2 тис. грн. Виконано на 98, 2 %, до бюджету надійшло 74214, 8 тис. грн.

За звітний період  відповідно до п.7 рішення Криворізької міської ради від 27. 07. 2011 № 514 «Про затвердження Положення про самоврядний контроль за використанням та охороною земель у місті Кривому Розі»  265 землекористувачам надавалися письмові попередження організаційно-розпорядчого характеру з питань  використання та  охорони  земель, здійснювалося відстеження рішень Криворізької міської ради на виконання покладених ними функцій на виконкоми районних у місті рад (за звітний період 57 суб’єктами господарювання зареєстровані правові документи на земельні ділянки).  

З метою здійснення контролю за станом фасадів об’єктів бізнесу, розміщених у жилих будинках на проспектах: Гагаріна, Миру, 200-річчя Кривого Рогу, вулицях: Володимира Великого, Волгоградській, мікрорайоні Ювілейному та благоустрою прилеглої до них територій організовано роботу з ремонту та фарбуванню фасадів. При виявленні порушень, надавалися приписи щодо їх усунення.

З метою упорядкування вказаних споруд в районі у 2012 році створена та діє по теперішній час районна постійно діюча комісія з упорядкування розміщення тимчасових об`єктів для здійснення підприємницької діяльності (надалі - комісія). Організація її робот здійснюється відділом земельних відносин та будівництва. За період існування комісії на території району звільнено  50 самовільно зайнятих земельних ділянок, у тому числі три у 2018 році. Окрім того, у Департаменті регулювання містобудівної діяльності та земельних відносин  виконкому міської ради на теперішній час знаходяться чотири висновки про демонтаж самовільно встановлених на території району тимчасових об`єктів для здійснення підприємницької діяльності.

Відділом організовується робота комісії для вирішення земельних спорів відносно меж земельних ділянок і додержання громадянами правил добросусідства. Вказаною комісією розглядаються конфліктні ситуації, які виникають між власниками та землекористувачами суміжних домоволодінь щодо меж земельних ділянок індивідуальної житлової забудови.

За звітний період комісію було розглянуто лише два звернення, які надійшли від громадян стосовно узгодження меж земельних ділянок для виготовлення технічних документацій із землеустрою у зв’язку з відсутністю власників суміжних домоволодінь та через недобросусідські відносини поміж ними. Інші звернення вдалося вирішити позитивно у робочому порядку, не доводячи їх до розгляду на вказаній комісії.

З початку 2018 року відділом земельних відносин та будівництва проводилася відповідна робота по забезпеченню всебічного розгляду звернень від фізичних та юридичних осіб, порушених в них проблемних питань, оперативного їх розв’язання, вжиття заходів по усуненню причин їх виникнення. Так, за звітний період відділом опрацьовано 83 звернення з різних питань. З них 19 звернень, що надійшли до виконкому Криворізької міської ради, 50 - до виконкому районної у місті ради, 2 - від депутатів різних рівнів, 15 - до Державної установи «Урядовий контактний центр»  та   на   гарячу лінію голови Дніпропетровської обласної державної адміністрації, 11 - до Криворізького ресурсного центру.

На особистому прийомі було надано роз’яснення близько 297 громадянам та суб’єктам господарювання з питань будівництва, прива-тизації землі, переоформлення документів власності на земельні ділянки, отримання земельних ділянок у користування тощо.

За звітний період відділом опрацьовано 375 вхідних документів від структурних підрозділів виконкому  Криворізької міської ради, різних установ, організацій та суб’єктів господарювання з питань, що стосуються повноважень відділу. Станом на 01. 11. 2018 відділом підготовлено та надіслано 720  вихідних документів.

Згідно з наданими повноваженнями, у відділі створено та постійно підтримується в актуальному стані електронний облік землекористувачів Саксаганському району, який оновлюється та поповнюється при здійсненні самоврядного контролю шляхом обстеження земельних ділянок, на підставі рішень Криворізької міської ради та інформації управління містобудування, архітектури та земельних відносин виконкому міської ради. На сьогодні, до зазначеного переліку введено інформацію по 3125 землекористувачам. 

Працівниками відділу надається консультативна, організаційно-методична допомога головам вуличних комітетів, населенню району з питань утримання і збереження житлового фонду, узаконення об'єктів самочинного будівництва, вирішення земельних та інших спорів тощо. На семінарах-нарадах з головами вуличних комітетів, сходах з мешканцями району приватного сектору забудови проводилась роз’яснювальна робота щодо дотримання Правил благоустрою у місті Кривому Розі, в частині обмежень (обтяжень) використання земельних ділянок об’єктів благоустрою (заборона будь-яких земляних, будівельних робіт, самовільного влаштування городів, самовільне зайняття земельних ділянок, вивезення і звалювання сміття в невідведених для цього місцях, спалювання гілок та опалого листя, складування будівельних матеріалів тощо).

З метою проведення роз’яснювальної роботи з мешканцями,  відділом надається інформація для розміщення її на офіційному веб-сайті виконкому районної у місті ради, в районному електронному журналі «Саксаганський вісник».

У 2018 році відділом виконувалися доручення, надані керівним складом виконкому районної у місті ради, а саме: приймалася участь у заходах, присвячених державним та міським святам, фестивалях тощо.