Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

День спільних дій в інтересах дітей!

Осінні місяці дуже цікаві, бо насичені подіями, які мають відношення до життя дітей та молоді. Однією з подій став День спільних дій в інтересах дітей, який відзначився 20 листопада, як один із шляхів консолідації зусиль усіх громадських, державних та суспільних інституцій, що опікуються проблемами дітей, засобів масової інформації, соціально відповідального бізнесу, а також кожного, хто небайдужий до становища дітей в нашій країні.

20 листопада 1959 року Генеральна Асамблея ООН проголосила Декларацію прав дитини, яка визначила основні життєві потреби дитини, її основні права, право національності та ім’я, право на освіту, заборону дитячої праці, право на гру та розвиток. Через 20 років, 20 листопада 1989 року, Генеральною Асамблеєю ООН була прийнята та відкрита для підписання, ратифікації та приєднання Конвенція ООН про права дитини – міжнародний документ, який вперше в історії людства визначив повний спектр прав дитини та правові стандарти в сфері захисту прав дитини. ЇЇ називають «Велика хартія вільностей для дітей», світовою конституцією прав дитини. У Конвенції викладено, які дії та як саме повинна здійснювати держава для забезпечення дотримання прав юних громадян.

21 лютого 1990 Українською РСР було підписано Конвенцію, а 27 лютого 1991 року Верховною Радою УРСР було прийнято Постанову «Про ратифікацію Конвенції про права дитини». Для України Конвенція набула чинності 27 вересня 1991 року.

З 20 листопада 2003 року в Україні відзначається День спільних дій в інтересах дітей.

Цього року до Дня спільних дій в інтересах дітей районі проведено ряд тематично-просвітницьких заходів, а саме: правові читання «Маленькі історії про важливі істини» які відбулись на базі міської дитячої бібліотеки № 15; тренінг «Профілактика булінгу у підлітковому середовищі» на базі Криворізького професійного ліцєю; заняття з елементами тренінгу «Ми звільнимо світ від насильства» на базі Криворізького професійного транспортно-металургійного ліцею; урок патріотизму «Укранці єднаймося» проведений на базі міської бібліотеки для дорослих; за участю дитячих аніматорів відбулась розважально-ігрова програма  «Хай щастю дитини не буде кінця» на базі комунального закладу «Центр соціально-психологічної реабілітації дітей» Криворізької міської ради.

Основна мета зазначених заходів-дати підліткам відчути себе людиною, рівним серед рівних, навчитись, шанувати кожне життя і почуття кожного.