Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Цієї весни Україна традиційно перейде на літній час

Переведення стрілок годинників на літній час, як заведено, проходить в останню неділю березня. Затверджено це постановою Кабінету Міністрів України № 509 «Про порядок обчислення часу на території України» від 13 травня 1996 року.

Таким чином, перехід на літній час в Україні у 2021 році відбудеться в ніч з суботи, 27 березня, на неділю, 28 березня. Цієї ночі о 3:00 маємо перемістити стрілки годинників на одну годину вперед. Відповідно, через переведення годинників час на сон скоротиться на годину.

Саму ідею переведення часу висунув американський політик, дипломат, винахідник Бенжамін Франклін ще у 1784 році для ефективнішого використання денного світла.

Нині сезонне переведення годинників обґрунтовують необхідністю подовження світлового дня та економією електричної енергії й ресурсів.

Водночас у 21-му столітті це працює уже не так ефективно й багато країн відмовилися від сезонного переведення годинників.

Питання доцільності переведення годинників в нашій країні вже не раз порушувалося, а у 2011 році було зроблено спробу його скасувати. Тоді Верховна Рада проголосувала за те, щоб залишити в Україні постійним літній час. Але населенню країни це не сподобалося.

Відколи Європарламент у 2019 році підтримав рішення про скасування переведення годинників, про це знову активно заговорили і в Україні. Так, восени 2020 року у Раді ініціювали законопроєкт про скасування переведення годинників. На початку березня 2021 року парламент ухвалив його в першому читанні, однак не зміг проголосувати в другому читанні й відправив на доопрацювання.

Як пережити перехід на літній час?

Вчені давно дійшли висновку, що сезонне переведення часу вкрай негативно впливає на самопочуття людини. Перехід на літній час, зокрема, часто супроводжується безсонням, проблемами з концентрацією уваги, дратівливістю, занепадом сил, зміною настрою та навіть проблемами з травленням.

Аби полегшити перехід на інший час, варто заздалегідь готувати організм до змін. Звісно ж, обов’язково треба висипатися, інакше занепаду сил не уникнути.

Легкі фізичні навантаження та прогулянки на свіжому повітрі – чудовий засіб від весняної депресії. Також фахівці радять перейти на правильний раціон харчування, тобто не споживати шкідливу їжу.