Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Переваги досудової доповіді

 

Досудова доповідь - інформація, що характеризує обвинуваченого, з метою прийняття судом рішення про міру його відповідальності.

Суддя під час розгляду справи хоче більше дізнатись про обвинуваченого і краще зрозуміти обставини, через які обвинувачений потрапив до суду.

Доповідь – це шанс для обвинуваченого розповісти свою історію перед тим, як суддя призначить покарання у разі визнання обвинуваченим вини або звільнить його від покарання.

Якщо обвинувачений потребує підтримки, спеціальних соціальних послуг – Доповідь міститиме рекомендації для суду щодо виду і обсягу таких послуг.

Під час розмови, працівник пробації запитує обвинуваченого про особисте життя, поведінку у повсякденному житті, про навчання, роботу, стосунки з друзями та однолітками. Також, можуть обговорювати окремі події, що стосується правопорушення.

Якщо суд визнає провину обвинуваченого, то обов’язково зважатиме на інформацію, зазначену в Доповіді. Це допоможе визначити вид покарання, який відповідатиме серйозності скоєного правопорушення.

Частіше у обвинуваченого виникає питання: «А а чи обов’язково брати участь у підготовці досудової доповіді?». На це питання відповідаємо, що участь у процесі підготовки досудової доповіді – це право обвинуваченого. Однак, потрібно пам’ятати, що мета Доповіді-визначення того, що буде найкращим для обвинуваченого.

Від активної участі обвинуваченого у підготовці досудової доповіді та від достатньої інформації, що буде ним надана, залежить висновок працівника пробації, а відтак і справедливе рішення суду.

                      

Саксаганський районний відділ філії Державної установи «Центр пробації» у Дніпропетровській області

 

1.  Буклет "Досудова доповідь - твоя можливість розповісти суду"