Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Звіт про роботу відділу економіки та промисловості

Працівниками відділу економіки та промисловості виконкому районної у місті ради постійно проводиться аналіз стану та тенденцій соціально-економічного розвитку секторів та галузей економіки громади.

З метою поліпшення стану розрахунків по комунальним платежам при виконкомі районної в місті ради працює комісія з питань забезпечення своєчасних   розрахунків   за   енергоносії   та   комунальні   послуги.  Протягом

січня-вересня, під час карантинних обмежень, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 р. № 211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» зі змінами, проведено 2 засідання районної комісії. Щомісяця формується інформація про вжиті заходи та претензійно-позовну роботу, яка ведеться підприємствами надавачами-послуг.  На офіційному вебсайті виконкому районної в місті ради в мережі Інтернет розміщується інформація про стан заборгованості населення району за спожиті житлові і комунальні послуги.   

Спеціалістами відділу також проводиться роз’яснювальна робота з мешканцями   району    щодо 100%   сплати   комунальних   послуг. З початку 2020 року у зв´язку з постановою  КМУ від 11.03.2020 року № 211 «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19» зі змінами, проведено 40  нарад з керівниками та працівниками промислових, житлово-комунальних підприємств, закладів освіти, охорони здоров’я, профтехосвіти, організовано 36 сходів з мешканцями району.

На офіційному вебсайті виконкому районної в місті ради в мережі Інтернет, розміщується інформація про оформлення спеціальної бюджетної дотації фізичним особам за вирощування молодняка великої рогатої худоби.

Працівниками відділу економіки та промисловості проводиться робота щодо попередження та недопущення спалювання залишків сухої рослинності, опалого листя та відходів, а саме: проводиться роз’яснювальна робота з керівниками підприємств та суб’єктів господарювання, з мешканцями приватних домоволодінь із залученням квартальних уповноважених, наголошується увага на відповідальність за порушення Законів України «Про охорону атмосферного повітря», «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про благоустрій населених пунктів», а також Правил благоустрою в місті Кривому Розі, інформаційні матеріали про заборону спалювання опалого листя розміщуються на офіційному вебсайті виконкому районної у місті ради, також до інформування залучаються інші засоби масової інформації.

Працівниками відділу протягом звітного періоду розповсюджувались листівки екологічного спрямування серед мешканців району та міста, суб’єктів господарювання, промислових підприємств, закладів освіти та охорони здоров’я, а також під час проведення рейдів з попередження спалювання листя, залишків сухої рослинності та сміття.

Спеціалістами відділу економіки та промисловості приймається активна участь у відборі проб з поверхневої водойми річки Саксагань. Узагальнена інформація про отримані результати аналізів оприлюднюється на вебсайті виконкому районної у місті ради в рамках екологічного інформування.

З метою вирішення питання ліквідації витоків води невідомого походження зі зливової (дренажної) каналізації поблизу КНС - 32 (район «Дубки») неодноразово проводилося обстеження та встановлено, що витік води невідомого походження відбувається через конструкційні мережі загальноміських зливових (дренажних) мереж, які направлено безпосередньо у річку Саксагань. На адресу товариства з обмеженою відповідальністю «Веста-шляхбуд» та комунального підприємства «Кривбасводоканал» направлено запити про надання інформації щодо належності дренажних та зливових систем, розташованих у Саксаганському районі, перебування їх на балансі або обслуговуванні вказаними підприємствами, із зазначенням місця розташування, характеристики, їх складових та наявність схем (креслень).

Сучасна екологічна ситуація в районі обумовлюється близьким територіальним розташуванням до житлової забудови та об’єктів соціальної інфраструктури підприємств:

- гірничо-металургійного комплексу: дві шахти (одна – на консервації), шахтоуправління з  підземного видобутку руди ПАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» та ТОВ «Рудомайн»;

- машинобудування: ТОВ «Метінвест - КРМЗ», Цех по ремонту колісних пар ПАТ «Металургтрансремонт»;

- легкої промисловості: ТОВ «Полстар», ДП «Фрештекс - Україна» тощо.

Діяльність зазначених підприємств, концентрація об’єктів малого та середнього бізнесу, що пов'язані з виробництвом, створюють додаткові ризики екологічного навантаження першочергово через зношеність основних фондів промислової інфраструктури.

Найбільш вразливими елементами довкілля є атмосферне повітря, водні ресурси та геологічне середовища (стан земної поверхні). З метою мінімізації техногенного навантаження на довкілля промисловими підприємствами району комплексно впроваджуються заходи у сферах охорони атмосферного повітря, водного басейну, ґрунту та раціонального використання земель, поводження з відходами.

Важливими елементами моніторингу є визначення гранично допустимих концентрацій шкідливих речовин і домішок у повітрі. У зв’язку з чим спеціалістами відділу економіки та промисловості виконкому Саксаганської районної у місті ради сумісно із спеціалістами управлінням екології виконкому міської ради та ВСП «Криворізький міський ВЛД ДУ «Дніпропетровський ОЛЦ МОЗУ неодноразово проводяться лабораторні дослідження, з метою контролю якості атмосферного повітря Саксаганського району.

З початку 2016 року було розпочато проведення конкурсу-проєктів місцевого розвитку «Громадський бюджет». Відділ економіки постійно співпрацює з органами самоорганізації населення, надає інформацію щодо участі у вищезазначеному конкурсі, контролює та координує процес написання проєктів. Мета конкурсу - покращення умов життя криворіжців та розбудова інфраструктури міста.

Переможцями минулорічного конкурсу місцевих проєктів «Громадський бюджет - 2020» у Саксаганському районі стали 15 авторів.

До кінця 2020 року на території району планується завершити реалізацію  проєктів-переможців конкурсу «Громадський бюджет 2020», а саме: проєкти категорії «Шкільні»: № 12 «Іноваційний центр вивчення іноземних мов «Smart Studio», № 13 «Розумні перерви: відпочинок з користю», № 23 «STEM - Лабораторія в освітньому просторі»,  № 48 «Зручна дорога до школи – щасливі діти та  дорослі» та проєкт категорії «Дошкільні та позашкільні»: №  31 «Ча-рівний світ для особливих дітей».

Тривають роботи з реалізації і у категорії «Муніципальні»: № 82 «Мис-тецтво в кожен двір», № 119 «Крок до змін» та № 33 «Трансформація громадського простору: адаптація до спеки» - встановлено арочні конструкції для системи туманоутворення, яку на теперішній час запущено в тестовому режимі, а саме: проводиться налагодження подачі води до системи (необхідний тиск води, час роботи тощо).

На теперішній час завершено роботи з реалізації проєктів-переможців  № 121 «Покращуючи місто» та  № 113 «Парк мрії», а саме:

- роботи з благоустрою у парку Саксаганський;

- капітальний ремонт пам'ятника М. Горькому з облаштуванням прилеглої території.

Реалізовано також проєкт № 24 «З ляльками граємо – книжки читаємо», а саме: придбано ростові ляльки.

Громадський бюджет – це механізм для того, аби знаходити порозуміння між владою та людьми, долати корупцію, робити місто кращим та дати можливість кожному мешканцю відчути причетність та відповідальність за те, яким буде його місто.

03 серпня у Кривому Розі розпочався прийом авторських проєктів «Громадський бюджет-2021». У цьому році організаторами конкурсу запроваджено низку доповнень: створено нову категорію проєктів – «Соціальні», збільшено обсяги та змінено умови фінансування.

Варто зауважити, відділом постійно проводиться робота щодо недопущення повторного надходження звернень. Спеціалістами розглядаються факти і недоліки викладені у зверненнях, а також вживаються заходи щодо їх усунення та попередження.