Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Безпека влітку!

Продовжується літо, разом з яким тривають і літні канікули у закладах освіти. На превеликий жаль, канікули не проходять без прикрих випадків. Біда може трапитися там, де дітей залишають без догляду. Легковажне поводження з побутовим газом та вогнем, на воді, з побутовою хімією та ліками, незнання елементарних правил безпечної поведінки – першопричини сумних та трагічних наслідків.

Як подбати про безпеку, не позбавляючи радощів насолодитися літом? Треба дбати про безпеку своїх дітей, виховувати навички культури безпечної поведінки. Щоб неждана мить не стала початком великої біди – потрібно давати дітям чіткі рекомендації, як діяти в тій чи іншій ситуації.

Купатися рекомендується лише у спеціально відведених для цього місцях та під наглядом дорослих. Контролюйте час перебування дитини у воді, щоб не допустити переохолодження та на сонці, щоб уникнути теплових ударів та опіків. Порушення правил купання та плавання веде до нещасних випадків, а нерідко і до загибелі.

З початком грибного сезону у медичних закладах традиційно починають реєструвати випадки отруєнь грибами. Найкращий вихід не опинитися у лікарні – відмовитися від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а вживати штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх в магазинах. Поясніть дитині, що заборонено чіпати і тим паче їсти невідомі гриби, ягоди або плоди – вони можуть бути отруйними.

Літня пора – це пожежонебезпечний період. Загрозливу обстановку створюють спекотна погода, суха трава, людська недбалість і безвідповідальність. Від маленької іскри швидко породжується вогонь, який своїм полум’ям охоплює великі площі. Дотримання правил пожежної безпеки збереже не тільки людське життя, а й життя тваринного та рослинного світу.

Відправляєтесь на прогулянку? У спекотні дні не забувайте про капелюхи і панамки. Дотримуйтесь правил дорожнього руху. Взяли «перекус» з собою. Фахівці попереджають: готова їжа може зберігатися хвилин 5-10. Те, що пролежало довше – вже не їжа, а розсадник хвороботворних бактерій. Пам’ятайте, солодка газована вода не втамовує спрагу, а посилює її, краще пити звичайну воду. Не дозволяйте дитині підходити до тварин, які можуть вкусити і, можливо, заразити сказом. Також загрозу для здоров’я дітей, особливо для тих, хто потерпає від алергії, становлять оси (шершень, звичайна оса) і бджоли, змії, кліщі. При їхньому жаленні під шкіру вприскується отрута, від якої може виникнути місцева або загальна реакція. Тому для прогулянок краще обирати перевірені місця. У разі виникнення надзвичайної події або травмування, не забувайте про екстрені телефони: 101 – служба надзвичайних ситуацій, 103 – медична допомога.

Знаходьте декілька хвилин на відверту розмову з дітьми про правила безпечної поведінки. Пам’ятайте, що вимірюватимуться ці хвилини ціною життя. Бережіть своє здоров'я та життя, рідних і близьких Вам людей!