Виконавчий комітет Саксаганської районної в місті ради Офіційний вебсайт виконавчого комітету Саксаганської районної в місті ради

Про обов’язковість дотримання вимог природоохоронного законодавства промисловими підприємствами

Питання якості атмосферного повітря є надзвичайно важливим для всього світу. За даними ВООЗ 91% населення планети проживають у районах, де повітря забруднене шкідливими речовинами, у тому числі викидами забруднюючих речовин промисловими підприємствами.

Промислові підприємств міста зобов’язані забезпечувати оптимальні режими роботи виробництва, дотримуватись регламентів технологічних процесів, виконання заходів по скороченню викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря, особливо при несприятливих метеорологічних умовах, що визначені умовами діючих дозволів на викиди.

З метою запобігання шкідливому впливу виробничої діяльності підприємств на стан навколишнього природного середовища та забезпеченню мешканців мікрорайонів, що розташовані в зоні потенційного впливу виробничої діяльності промислових підприємств Коломойцівського промвузла, безпечним для здоров’я та життя навколишнім природним середовищем, на адресу вказаних промислових підприємств надіслані листи із зазначенням вимог природоохоронного законодавства, які є обов’язковими при організації виробничих процесів.

Так, статтею 12 Закону України «Про охорону навколишнього при-родного середовища» визначено, що громадяни України зобов`язані здій-снювати діяльність з додержанням вимог екологічної безпеки, інших еколо-гічних нормативів та не порушувати екологічні права і законні інтереси інших суб’єктів.

Для визначення безпеки для здоров’я людини та екологічної безпеки під час проектування, розміщення, будівництва нових і реконструкції діючих підприємств та інших об’єктів проводяться оцінка впливу на довкілля та державна санітарно-гігієнічна експертиза в порядку, визначеному законо-давством (ст. 25 Закону України «Про охорону атмосферного повітря», Закон України «Про оцінку впливу на довкілля»).

Згідно ст. 11 Закон України «Про охорону атмосферного повітря» викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами можуть здійснюватися після отримання відповідного дозволу, виданого суб’єкту господарювання.

Порядок видачі дозволу на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами визначено Постановою Кабінету Міністрів України від 13. 03. 2002 № 302 «Про затвердження Порядку проведення та оплати робіт, пов’язаних з видачею дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами, обліку підприємств, установ, організацій та громадян-підприємців, які отримали такі дозволи».

Відповідно до вимог ст. 17 Закону України «Про відходи» суб’єкти господарювання зобов’язані мати дозвіл на здійснення операцій у сфері поводження з відходами, якщо їхня діяльність призводить до утворення відходів, щороку подавати декларацію про відходи.

Для здійснення діяльності у сфері водокористування кожен суб’єкт господарювання обов’язково має отримати відповідний дозвіл, який видається Державним агентством водних ресурсів України та його територіальними підрозділами (ст. 49 Водного кодексу України). Отримання дозволу є обов’язковим для тих суб’єктів, які використовують воду в об’ємі від п’яти кубічних метрів на добу.

Для забору та використання води в об’ємі до п’яти кубічних метрів на добу, крім тієї, що використовується для виробництва (входить до складу) напоїв та фасованої питної води, дозвіл на спецводокористування не отри-мується. Всі умови, за яких дозвіл не отримується, наведено у ст. 48 Водного кодексу України. Дозвіл отримується винятково на спецводо-користування та встановлює ліміт забору води, її використання та ліміт скидання забруднюючих речовин.

Згідно із Законам України «Про відходи», «Про охорону атмосферного повітря», Водним кодексом України суб’єкти господарювання повинні сплачувати екологічний податок, передбачений статтею 240 Податкового кодексу України, заповнювати та подавати у відповідні органи державну статистичну звітність з охорони навколишнього природного середовища.

Звертаємо увагу керівників суб’єктів господарювання, що порушення законодавства України про охорону навколишнього середовища тягне за собою дисциплінарну, адміністративну, цивільну і кримінальну відповідальність (ст. 68 Закону України «Про охорону навколишнього природного середо-вища»).

Враховуючи вищевикладене, рекомендуємо суворо дотримуватися вимог природоохоронного законодавства при здійсненні виробничої діяльність підприємств, у тому числі направлені на виконання заходів по скороченню викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря.